Linkuri accesibilitate

UE și Marea Britanie au ajuns la o înțelegere privind acordul comercial post-Brexit


Uniunea Europeană și Marea Britanie au ajuns la o înțelegere privind acordul comercial post-Brexit, care evită impunerea de tarife și alte bariere comerciale în valoare de miliarde de euro în schimburi comerciale și mii de locuri de muncă. Acordul trebuie aprobat în parlament atât în Marea Britanie cât și în Uniunea Europeană.

Anunțul oficial a fost făcut chiar de către șefa Comisiei Europene Ursula von der Leyen. Asta înseamnă că Marea Britanie va ieși definitiv din UE peste o săptămână, pe 31 decembrie, evitând însă situația în care, în absența unui acord tehnic aprobat de ambele părți, s-ar fi ajuns la un haos economic, cu restricții comerciale, taxe punitive și efecte negative imprevizibile pe termen lung. Textul final are peste 2000 de pagini. În capitolul despre pescuit a trebuit să se treacă prin fiecare specie de pește, pentru a decide cotele exacte.

Ambasadorii la UE, în Bruxelles, ai celor 27 se vor reuni acum iminent pentru a valida oficial documentul, care va trimis capitalelor celor 27 de țări membre. Parlamentele celor 27, cel britanic, dar și parlamentul european ar avea de acum, în mod teoretic, exact șapte zile, până pe 31 decembrie pentru a ratifica definitiv tratatul.

Comunicatul guvernului britanic spune: „Am preluat din nou controlul asupra monedei noastre, frontierelor, legilor, comerțului, ca și asupra zonelor de pescuit.” Acest din urmă punct fiind de altfel menit a camufla concesiile făcute de Londra pentru a smulge acordul înainte de încheierea anului.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG