Linkuri accesibilitate

UE aprobă un mecanism de sancționare a celor care nu respectă drepturile omului


Intrarea în Parlamentul European, Bruxelles

Ambasadorii Uniunii Europene au aprobat, în principiu, un regim de sancțiuni comunitare împotriva celor care nu respecta drepturile omului, pe care unii l-au numit „actul Magnițky”, după numele avocatului rus Serghei Magnțky mort in detentie, în 2009 după ce a dat în vileag mari fapte de corupție de stat.

Miniștrii de externe ai UE vor finaliza decizia atunci când se vor întâlni pe 7 decembrie înainte ca mecanismul să intre în vigoare oficial în ziua drepturilor omului, adică pe 10 decembrie.

Nici o persoană fizică sau entitate nu va fi sancționată imediat au spus mai mulți oficiali ai Uniunii familiarizați cu dosarul dar este posibil ca numele să fie adăugate la începutul anului 2021.

Sancțiunile vor consta în înghețarea activelor și interdicții de viză și pot fi aplicate atât unor state cît și unor entități , ca și unor indivizi. Potrivit unui document de lucru văzut de corespondentul Europei Libere Rikard Jozwiak, sancțiunile se pot aplica persoanelor și entităților pe care blocul le consideră responsabile pentru acte de genocid, crime împotriva umanității, tortură, tratamente sau pedepse inumane sau degradante, sclavie, condamnari extrajudiciare și sumare sau execuții și ucideri arbitrare, dispariții forțate de persoane și arestări sau detenții arbitrare.

Sancțiunile pot fi impuse și persoanelor implicate în traficul de ființe umane, abuzuri ale drepturilor omului, violențe sexuale și de gen, încălcări sau abuzuri ale libertății de întruniri pașnice, precum și libertății de asociere, de opinie și de religie dacă se consideră că abuzurile sunt „răspândite și sistematice”.

Statele Unite au adoptat Legea Magnitsky în 2012, impunând sancțiuni multor oficiali ruși și le-au extins în 2016 pentru a include și persoane din alte națiuni.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG