Linkuri accesibilitate

UE ar putea impune noi sancțiuni Rusiei și autorităților belaruse


Alexei Navalnîi la Berlin, Germania, 6 octombrie 2020.

La Bruxelles, miniștrii de externe din Uniunea Europeană vor discuta luni propunerea Germaniei și Franței de a se impune noi sancțiuni Rusiei, după tentativa de otrăvire a opozantului Alexei Navalnîi cu o substanță neurotoxică din familia Noviciok (catalogată drept armă chimică interzisă). Rusia neagă orice legătură cu acest incident și refuză să deschisă o anchetă penală, deși atentatul împotriva lui Navalnîi a avut loc pe teritoriul său. Navalnîi se află pentru moment în Germania, unde își continua convalescența dar a declarat în repetate rânduri să se va întoarce în Rusia.

Nu este clar dacă la Bruxelles, miniștrii de externe vor lua luni o decizie cu privire la cazul Navalnîi sau vor amâna discuțiile.

Tot luni, va fi discutată și criza din Belarus, revenită în actualitate cu și mai mare forță după ce duminică, peste 500 de persoane au fost reținute la protestele anti-prezidențiale iar observatorii au vorbit despre una din cele mai violente intervenții ale poliției din ultimele săptămâni.

S-ar putea ca miniștrii de externe europeni să adopte o declarație prin care Alexandr Lukașenka, controversatul si contestatul președinte Belarus, să fie adăugat pe lista „neagră” a celor 40 de oficiali belaruși, considerați responsabili de falsificarea alegerilor prezidențiale din 9 august și de reprimarea brutală a protestelor care au urmat.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG