Linkuri accesibilitate

UE: plan de luptă cu dezinformarea


Imagine generică, Sofia, Bulgaria
Imagine generică, Sofia, Bulgaria

Comisia Europeană va prezenta la 2 decembrie un Plan de Acțiune Democratică, consacrat inclusiv combaterii informației false în contextul amestecului extern și tentativelor de manipulare a alegerilor.

UE: plan de luptă cu dezinformarea
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:22 0:00
Link direct

Potrivit informațiilor și documentelor care circulă la sediile instituțiilor puterii din UE de la Bruxelles, ambasadorii statelor membre în blocul cu 27 de membri au insistat ca executivul UE să adopte măsuri mai ferme pentru a contracara „tehnicile de diseminare manipulativă” – ca parte din Planul de Acțiune Democratică, documentul care va fi prezentat oficial miercuri, 2 decembrie.

Site-ul Euractiv, specializat în știri despre UE, spune că în pregătirea noilor politici, reprezentanții statelor membre în UE au cerut să fie puse la punct „instrumente de identificare a dezinformării” ca mijloc de a-i preveni pe cetățeni când există îngrijorări, fie ele cât de mici, despre credibilitatea unor informații.

dificultățile prin care trece presa europeanăÎn documentele pregătite de CE se vorbește și despre dificultățile prin care trece presa europeană în condițiile pandemiei de coronavirus într-un mediu dominat de „online” și implicit de marile organizații de internet.

Dificultățile prin care trece presa europeană...

Autorii acestor apeluri au spus că în perioada actuală, mai mult decât în trecut, conținutul senzaționalist sau provocator este folosit adesea pentru a mări ratele de vizualizare și veniturile din reclamă, ceea ce reduce și mai mult șansele unei informări corecte.

În acest efort european, un personaj-cheie este Věra Jourová, vice-președinta CE pentru Valori și Transparență. În discuțiile din timpul pregătirii documentelor, ea a precizat că noile reguli pentru contracararea dezinformării nu vor „ținti” neapărat conținutul propriu-zis, ci mai degrabă căile prin care asemenea materiale pot fi distribuite cu asemenea repeziciune pe net.

„Ca să abordăm dezinformarea și conținutul dăunător, ar trebui să ne concentrăm mai degrabă asupra felului cum se distribuie și cum se prezintă oamenilor asemenea conținut, mai degrabă decât să insistăm pentru înlăturarea lui”, a spus Jourová.

Ideile pentru punerea în practică a unor asemenea obiective sunt conținute în Capitolul IV al Planului de Acțiune Democratică. Acolo se menționează printre altele, explicit, că Rusia și China, mai ales, au fost semnalate de unele guverne și servicii de informații ca surse de amestec în alegeri naționale din țările UE sau din vecinătatea ei.

„Amenințarea dezinformării” poate veni și din interior...

„Când actori străini folosesc tactici manipulative pentru a-i induce în eroare pe cetățenii UE în interes propriu, această amenințare la adresa democrației face necesară un răspuns cuprinzător și colectiv”, se spune în documentul care adaugă că „amenințarea dezinformării” poate veni și din interior.

În aceste condiții, CE are de gând să se consulte mult mai îndeaproape cu toți actorii „interni” interesați în corecta informare a publicului din UE, cât și cu „parteneri internaționali”, cum ar fi NATO, G7 sau OSCE.

Un paragraf din capitolul IV al Planului european contra dezinformării este consacrat vecinătății UE. „Uniunea europeană va continua să sprijine eforturile din terțe țări de a pune la dispoziția societăților și guvernelor democratice mijloace de răspuns la amenințările cu dezinformarea din străinătate, ca și de sporire a conștientizării legate de valorile europene și de proiectele sprijinite de UE, mai ales în regiunea de vecinătate și de extindere a UE. Aici sunt incluse eforturi de a informa mai eficient despre politicile și valorile UE, consolidarea mediului de presă, inclusiv sprijin pentru pluralism și independență mediatică, ca și creșterea gradului de conștientizare și de rezistență în fața dezinformării și a operațiunilor de influențare”, se mai spune în documentul european.

Eforturi de a informa mai eficient despre politicile și valorile UE...

Un instrument important pentru contracararea dezinformării va fi în viziunea CE Legea Serviciilor Digitale (Digital Services Act), care, potrivit documentului amintit, „va asigura mai multă răspundere în felul cum platformele moderează conținutul, publicitatea politică sau procesele algoritmice”.

Potrivit observatorilor de la Bruxelles, Digital Services Act este cel mai ambițios plan de până acum al Uniunea Europene de a introduce reglementări pentru serviciile online, și va „acoperi” domenii ale economiei de platformă mergând de la răspundere penală, dominație de piață, reclamă online – până la siguranță, contracte „smart”, online self-employment și cadre de guvernare viitoare.

Se preconizează de asemenea creșterea gradului de educare a cetățenilor în legătură cu amenințarea dezinformării – ceea ce unii numesc combaterea „analfabetismului media”.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG