Linkuri accesibilitate

Majoritatea europenilor cred că Statele Unite sunt într-un război rece cu Rusia și China. Nu și guvernele lor


Adunarea Generală ONU, la New York, 21 septembrie 2021.
Adunarea Generală ONU, la New York, 21 septembrie 2021.

Majoritatea europenilor cred că la ora actuală are deja loc un nou Război Rece între Statele Unite și rivalii săi, Rusia și China - dar nu cred că țara lor este implicată, se contată într-un nou raport al Consiliului European pentru Relații Externe (ECFR), bazat pe un sondaj de opinie.

Raportul, publicat miercuri (22 septembrie) și bazat pe sondaje în 12 țări din UE, arată, de asemenea, că europenii consideră că instituțiile UE sunt mai susceptibile decât propriile lor guverne să se implice într-un Război Rece cu China și Rusia, alături de Washington.

Aproape două treimi dintre cetățenii UE (63%) cred că China și SUA au început un Război Rece, numai 15% contrazic această teză.

Marți, la Adunarea Generală ONU, președintele american Joe Binde a încercat – independent de sondajul european – să contrazică această percepție: Biden a declara că SUA „nu caută un nou război rece sau o lume divizată”. Dar a mai spus că SUA se vor „apăra cu putere, îi vor apăra pe aliații lor și interesele americane împotriva oricăror atacuri”.

În ceea ce privește Rusia, raportul european arată că 59% dintre europeni consideră că Washington și Moscova se află într-un nou Război Rece, numai 16% nu sunt de acord.

În același timp, doar 15% dintre respondenți consideră că țara lor se află în prezent într-un nou Război Rece cu China, și numai 25% consideră că țara lor este într-un Război Rece cu Rusia.

De asemenea, majoritatea europenilor nu văd China ca o amenințare pentru modul lor de viață, adaugă raportul.

Acest decalaj, între modul cum este percepută poziția Uniunii Europene și poziția propriei țări ar putea fi explicat prin faptul că multe guverne europene au lăsat în seama Bruxelles-ului sarcina de a apăra valorile europene și de a reacționa cu hotărâre la provocările Rusiei și Chinei, ele luându-și libertatea de a duce o politică bilaterale mult mai conciliantă, arată autorii raportului.

XS
SM
MD
LG