Linkuri accesibilitate

Un agent iranian, acuzat în SUA că a plănuit asasinarea unui fost oficial american


Fostul consilier pe probleme de securitate națională al Casei Albe, John Bolton
Fostul consilier pe probleme de securitate națională al Casei Albe, John Bolton

Departamentul de Justiție al SUA a acuzat un membru al Corpului de elită al Gardienilor Revoluției Islamice (IRGC) din Iran în legătură cu o tentativă de complot de asasinare a fostului consilier pe probleme de securitate națională al Casei Albe, John Bolton.

Departamentul de Justiție a anunțat acuzațiile împotriva lui Shahram Poursafi, cunoscut și sub numele de Mehdi Rezayi, în vârstă de 45 de ani, din Teheran, într-un comunicat de presă din 10 august. Documentele de acuzare îl identifică pe Poursafi ca fiind membru al IRGC.

Iranul a respins acuzațiile ca fiind "ridicole și nefondate". Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Nasser Kanaani, a fost citat de presa iraniană spunând că Iranul avertizează cu fermitate împotriva oricărei acțiuni comise împotriva cetățenilor iranieni sub pretextul unor astfel de acuzații.

Departamentul de Justiție a declarat că Poursafi „a încercat să plătească 300 000 de dolari unor persoane din Statele Unite pentru a comite crima”. Procurorii au declarat că complotul era o consecință a atacului cu dronă din ianuarie 2020 care l-a ucis pe Qasem Soleimani, șeful Forței de elită Quds a IRGC.

Bolton, care era consilier pe probleme de securitate națională al președintelui de atunci, Donald Trump, și, de asemenea, ambasador al SUA la ONU, a declarat că, deși se pot spune puține lucruri în mod public, „un punct este incontestabil: Conducătorii Iranului sunt mincinoși, teroriști și dușmani ai Statelor Unite”.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG