Linkuri accesibilitate

Un bărbat a fost închis în Kazahstan pentru că a pictat simbolul „Z”  pe un monument istoric


Un tribunal din centrul Kazahstanului a condamnat un locuitor la șapte zile de închisoare pentru că a pictat litera latină „Z” - un semn de susținere pentru războiul neprovocat al Rusiei împotriva Ucrainei - pe un tanc care face parte dintr-un memorial în onoarea veteranilor celui de-al Doilea Război Mondial.

Tribunalul municipal Saran din regiunea Qaraghandy a anunțat la 11 august că l-a condamnat pe bărbatul, a cărui identitate nu a fost dezvăluită, după ce l-a găsit vinovat de huliganism.

Potrivit comunicatului publicat de serviciul de presă al tribunalului, bărbatul în vârstă de 54 de ani, care a fost reținut la 29 iulie, a pledat vinovat și și-a exprimat regretul. Vehiculele militare rusești din Ucraina sunt marcate cu literele latine "Z" și "V", iar simbolurile au fost promovate de presa de stat rusă și de alți susținători ai Kremlinului ca embleme patriotice care exprimă sprijinul pentru armată și pentru invazia Ucrainei.

Ucraina și mai multe state membre ale Uniunii Europene au interzis aceste simboluri. Deși Kazahstanul nu le-a interzis în mod oficial, mai mulți șoferi din această națiune din Asia Centrală au fost amendați în ultimele luni pentru că le-au afișat pe vehiculele lor.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG