Linkuri accesibilitate

Un cetățean rus arestat de autoritățile din Crimeea pentru spionaj în favoarea Kievului


Militari ruși în Sevastopol, 15 aprilie 2021

Autoritățile impuse de Rusia în peninsula Crimeea au arestat un cetățean rus suspectat de spionaj pentru Kiev, informează serviciul ucrainian al postului nostru de radio. Curtea districtuală Lenin din orașul Sevastopol a declarat astăzi că „un cetățean rus născut în 1998”, suspectat de înaltă trădare, a fost plasat sub arest preventiv cel puțin până în 19 iunie.

Mai devreme Serviciul Federal de Securitate (FSB) din Rusia declarase că ofițerii săi au reținut o persoană care „a transmis informații secrete despre Flota Rusiei din Marea Neagră forțelor militare ucrainene”. Nu au fost făcute publice mai multe detalii despre acest caz.

Rusia a anexat peninsula Crimeea de la Ucraina în martie 2014, trimițând trupe și organizând un referendum considerat ca ilegal de cel puțin 100 de țări după ce președintele ucrainean pro-rus Viktor Ianukovici a fost destituit pe fondul unui val masiv de proteste publice. De atunci, Rusia a arestat zeci de oameni în Crimeea sub acuzații de extremism, terorism și spionaj.

Organizații pentru apărarea drepturilor omului susțin că, după impunerea controlului asupra peninsulei, Moscova a trecut agresiv la urmărirea activiștilor ucraineni și a oricui pune la îndoială anexarea.

Rusia îi susține, de asemenea, pe separatiștii din estul Ucrainei, într-un conflict care a făcut până acum peste 13.000 de victime, din aprilie 2014.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG