Linkuri accesibilitate

Un comerciant de cărți suedez condamnat în China pentru „furnizarea ilegală de informații în străinătate”


Afișe cu fotografiile librarului Lee Bo (stânga) și a asociatului său Gui Minhai (dreapta), ambii dispăruți, puse pe zidurile Hong Kong-ului în timpul manifestațiilor
Afișe cu fotografiile librarului Lee Bo (stânga) și a asociatului său Gui Minhai (dreapta), ambii dispăruți, puse pe zidurile Hong Kong-ului în timpul manifestațiilor

Un tribunal din estul Chinei a condamnat un comerciant suedez de cărți cu vederi critice la adresa partidului comunist la guvernare la 10 ani de închisoare pentru „furnizarea ilegală de informații în străinătate”, un alt semnal al reacției dure a Beijing-ului față de criticii săi. Gui Minhai a dispărut pentru prima dată în 2015, când se crede că a fost răpit de agenții secreți chinezi din casa sa de pe litoral, în Thailanda. El și alți patru care lucrau pentru aceeași companie editorială din Hong Kong au dispărut în același timp, doar pentru a se afla câteva luni mai târziu că sunt în custodia poliției din China continentală. Tribunal poporului din localitatea Ningbo a anunțat marți că l-a condamnat pe Gui, cetățean suedez naturalizat, la o pedeapsă de 10 ani de închisoare. Gui și-a admis infracțiunea, a fost de acord cu sentința și nu va face recurs, a declarat instanța.

Ani de zile, Gui a vândut cărți cu dezvăluiri despre liderii chinezi în orașul chinez semi-autonom Hong Kong. China păstrează un control strict asupra tuturor informațiilor și nu admite critici la adresa partidului comunist la guvernare. Acesta a reținut zeci de avocați, scriitori și intelectuali publici. În ultimele luni, poliția i-a cercetat pe angajații din sistemul medical care au avertizat asupra apariției focarului noului virus în orașul chinez Wuhan. Ministerul de Externe a declarat că Suediei nu i s-a acordat acces la proces și că oficialii de acolo nu au putut să examineze rechizitoriul sau să ofere Gui acces la avocat. „Solicităm, din nou, să ni se ofere imediat acces consular”, a transmis oficial ministerul. Arestarea lui Gui a fost o sursă de tensiuni între Beijing și Stockholm. În noiembrie, ministrul culturii din Suedia a acordat librăriei lui Gui premiul literar anual Tucholsky, în ciuda faptului că ambasadorul chinez a amenințat că-i va interzice să intre în țară. În fața locului gol al Gui la o ceremonie la Stockholm, ministrul Culturii, Amanda Lind, a declarat că „este crucial pentru cultura și democrația ca artiștii și autorii să poată lucra liber”. Organizațiile pentru drepturile omului au acuzat în mod repetat China că obțin confesiuni cu forța de la persoanele pe care le consideră a fi adversare ale Partidului Comunist.

„Solicităm eliberarea lui Gui Minhai”, a declarat ministrul suedez de externe, Ann Linde, pentru postul de televiziune public suedez SVT. Ea a subliniat că Suedia nu a fost informată despre proces și că țara va folosi „toate instrumentele diplomatice” pentru a protesta. "Nu am primit nicio informație că acest lucru se întâmplă și nu a avut acces la proces și nici nu a avut voie să vadă acuzațiile", a spus Linde pentru SVT. „Aceasta nu este deloc în concordanță cu modul în care se desfășoară activitatea consulară diplomatică. Avem dreptul de a avea acces la cetățenii suedezi. Am cerut-o, dar nu am primit-o. "

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG