Linkuri accesibilitate

Un comisar pentru tăcerea lui Crin Antonescu? (Ioana Ene Dogioiu/ziare.com)


Revista presei de la București.

Alegerile locale de ieri din Republica Moldova sunt prezente ca știri, bazate, în general, pe Agerpres. Publicația universal.net scria de dimineață că Partidul Socialiștilor a câștigat alegerile în cele mai multe raioane. Mai multe detalii vin prin G4Media, care dă un clasament al partidelor în funcție de numărul de primari aleși din primul tur: cei mai mulți sunt de la Partidul Democrat din Moldova (PDM), al fostului premier Pavel Filip - 191 de mandate. Urmează Partidul Socialiştilor (PSRM), al preşedintelui Igor Dodon, primării din 124 de comune, oraşe sau municipii; Blocul ACUM, al primului ministru Maia Sandu - 84 de fotolii de primar; pe poziţia a patra, cu 26 de mandate, s-a clasat Partidul Liberal Democrat din Moldova, care a fost condus de fostul premier Vlad Filat. Doar patru mandate pentru comuniștii lui Vladimir Voronin. În 380 de unităţi administrativ-teritoriale va fi organizat și al doilea scrutin.

Ioana Ene Dogioiu discută pe ziare.com chestiunea nominalizării candidatului român la funcția de comisar european, după ce au fost respinse oficial două propuneri, iar o a treia a fost ignorată ca neconformă. Numele vehiculat în prezent este Adina Vălean, fost europarlamentar liberal, soția fostului lider PNL Crin Antonescu. Ioana Ene consideră că ar putea fi o propunere politică, menită să-l mențină în afara ringului pe Crin Antonescu. Cu alte cuvinte, se dorește tăcerea lui. În opinia ei, la fel de bună, poate chiar mai potrivită, ar fi propunerea Corinei Crețu, fost comisar european în legislatura care se încheie. Potrivită inclusiv pentru că, la un moment dat, a părăsit PSD ca să nu fie nevoită să deconteze acțiunile lui Liviu Dragnea. „Dacă liberalii nu găsesc o femeie integră, competentă și neuselistă în tot partidul, atunci eu o prefer pe Corina Crețu. Măcar nu ar vopsi nimeni gardul”. În acest moment, Corina Crețu face parte din partidul Pro România, condus de Victor Ponta.

Campania electorală pentru prezidențiale e eclipsată de frământările legate de formarea noului guvern, scrie Alexandru Lăzescu în editorialul Ziarului de Iași. „Sunt teoretic dezavantajaţi doi dintre principalii contracandidaţi ai lui Klaus Iohannis, Theodor Paleologu şi Mircea Diaconu, care nefiind deloc implicaţi în toate aceste negocieri şi discuţii, prezenţa lor în spaţiul public este evident serios diminuată. Dar asta nu e întotdeauna ceva rău. De pildă, Dan Barna este intens mediatizat în aceste zile, dar deloc în folosul său”. Lăzescu inventariază greșelile lui Barna și ale USR în reacțiile lor publice. Nu se știe ce impact va avea scandalul dezvăluirilor Rise Project, care a investigat unele din afacerile mai vechi ale președintelui USR. Dar Lăzescu e convins că votanții pierduți de Barna se vor vărsa parte la Klaus Iohannis, parte la Theodor Paleologu, iar unii nu vor mai veni la vot.

Despre riscurile la care se expun în această perioadă USR și Dan Barna scrie și Valeriu Nicolae, pe site-ul universal.net. E risc de dragnizare și dăncilizare, pentru că susținătorii normali ai acestui partid sunt împinși să confunde partidul cu liderul, or asta este întotdeauna greșit. „Pericolul este ca oamenii buni să plece lăsând loc liber celor dornici de a copia modelele toxice de baroni milionari de la PSD. Lingăi, pupincuriști, fanatici. Noi ar trebui să descurajăm fanatismul celor care au nevoie de lideri zei pentru că asta este calea cea mai sigură spre radicalizare (…) într-un partid”.

XS
SM
MD
LG