Linkuri accesibilitate

Un cunoscut militant pentru drepturile omului din Belarus și asistenta sa au fost condamnați la închisoare


Human rights defenders Tacciana Lasica, Leanid Sudalenka
Human rights defenders Tacciana Lasica, Leanid Sudalenka

Un cunoscut militant pentru drepturile omului din Belarus și asistenta sa au fost condamnați la închisoare, după ce au fost acuzați că au oferit asistență juridică mai multor activiști și jurnaliști supuși represiunilor de către regimul Aleksandr Lukașenka. Judecătoria Districtului Central din orașul Homel i-a condamnat miercuri pe Leanid Sudalenka și pe Tațiana Lasița la trei ani și, respectiv, 2 ani și jumătate de închisoare pentru „organizarea și pregătirea de acțiuni care încalcă grav ordinea publică și finanțarea unor astfel de activități”. Ambii au pledat nevinovați. O a treia inculpată în caz, Maria Tarasenka, care nu se afla în arest preventiv, a fugit din țară după începerea procesul la începutul lunii septembrie.

Sudalenka, un apărător proeminent al drepturilor omului timp de două decenii, a fost vizat în mod repetat de autoritățile din Belarus. În aprilie, poliția din Homel i-a percheziționat casa în timp ce se afla în Suedia. Sudalenka și Lasița lucrau pentru Centrul pentru drepturile omului Viasna în momentul arestării lor în ianuarie. Viasna, una dintre zecile de organizații ale societății civile vizate de represiunea radicală a lui Lukașenka, a condamnat decizia tribunalului împotriva membrilor săi „Acțiunile penale motivate politic împotriva membrilor și voluntarilor Viasna se desfășoară în cadrul „curățării” societății civile anunțate de Aleksandr Lukațenka. Nu există nicio îndoială că autoritățile persecută organizația Viasna ca răzbunare pentru cei 25 de ani de muncă remarcabilă și neînfricată în apărarea drepturilor omului”, se spune într-o declarație comună dată publicității de 17 organizații pentru drepturile omului. Alți cinci apărători ai drepturilor omului din Viasna se află în închisoare pentru ceea ce grupul spune că sunt acuzații motivate politic.

Separat de decizia judecătorească de miercuri, Ministerul de interne de la Minsk a anunțat că a numit canalul de televiziune Belsat și rețelele sale de socializare „formațiuni extremiste”. Anunțul a venit după ce cu două zile mai devreme un tribunal de la Minsk a condamnat o reprezentantă Belsat, Irina Slavnikava, și pe soțul ei, Aleksandr Loika la 15 zile de închisoare pentru că ar fi istribuit conținut „extremist” pe Facebook. Televiziunea Belsat, finanțată din Polonia, a avut site-ul web și toate conturile de pe rețele de socializare blocate. Canalul de televiziune a acoperit pe larg protestele în masă din Belarus după alegerile prezidențiale de anul trecut. Potrivit Asociației Jurnaliştilor din Belarus, 28 de jurnalişti se află în prezent în închisoare, inclusiv două jurnaliste de la Belsat, Kațiarina Andreeva și Daria Ciulțova, condamnate la doi ani de închisoare în februarie pentru că au relatat despre proteste.

Protestele în masă împotriva lui Lukașenka au fost reprimate violent, iar mii de demonstranți au fost arestați și supuși brutalității regimului. O mare parte din conducerea opoziției politice a fost arestată sau forțată să se exileze. Potrivit organizației Viasna, 827 de persoane sînt deținuți politici pentru că și-au exercitat drepturile fundamentale de a protesta pașnic, de a exprima opinii sau de a se angaja în activități politice legitime.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG