Linkuri accesibilitate

Un grup de deputați ruși propun o legislație mai dură pentru companiile IT din Federația Rusă


RUSSIA – People attend an opposition rally in Moscow, Russia 10 March 2019

Un grup de parlamentari ruși au introdus în parlamentul de la Moscova un proiect de lege care ar impune companiilor IT străine să înființeze unități locale sau să fie supuse unor sancțiuni și chiar interzise, într-o nouă încercare a regimului Putin de a controla informațiile de pe net.

Proiectul de lege, prezentat parlamentului pe 21 mai, vine pe măsură ce internetul câștigă rapid influență în Rusia, oferind un vehicul pentru a contesta narațiunea Kremlinului. Ca urmare, președintele Vladimir Putin caută să limiteze influența rețelelor sociale.

În 2019, Rusia a adoptat o lege numită „Internetul suveran” care le conferă oficialilor puteri mari pentru a restricționa traficul online, până la punctul de a izola țara de conexiunile de internet transfrontaliere în timpul urgențelor naționale.

Alexandr Hinștein, șeful Comitetului Dumei de Stat pentru Politica Informațională și unul dintre autorii proiectului de lege, a declarat că legislația se referă în primul rând la transferul transfrontalier de date cu caracter personal.

Legislația propusă ar obliga companiile IT străine cu un număr zilnic de trafic în Rusia de 500.000 sau mai mult să înființeze sucursale locale cu drepturi depline care să își asume responsabilitatea pentru încălcarea legislației ruse și să fie supuse controalelor agențiilor guvernamentale.

În cazul în care entitatea străină refuză să se conformeze, i se vor aplica sancțiuni, inclusiv interzicerea publicității serviciilor pe care le prestează, interzicerea colectării plăților sau blocarea parțială sau totală a serviciilor în țară, a propus inițiatorul legislației.

În ianuarie și începutul lunii februarie, o serie de mitinguri anti-guvernamentale masive promovate activ pe platforme precum Facebook, YouTube și TikTok, au fost promovate masiv pe rețele sociale răspândind informații de pe platforma opozantului rus Aleksei Navalnîi și au jucat un rol important în mobilizarea protestelor.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG