Linkuri accesibilitate

Un doctor georgian a fost condamnat la un an și nouă luni de închisoare în regiunea separatistă Osetia de Sud


Vaja Gaprindashvili
Vaja Gaprindashvili

Un important doctor georgian Vaja Gaprindashvili a fost condamnat la un an și nouă luni de închisoare în regiunea separatistă a Georgiei, Osetia de Sud, a anunțat familia sa.

Fiica sa, Irina Gaprindashvili, a confirmat pentru Europa Liberă o declarație a Asociației de avocați din Georgia, spunând că medicul a fost închis la 20 decembrie pentru că ar fi trecut ilegal „granița” regiunii.

Gaprindashvili, președintele asociației ortopezilor și traumatologilor din Georgia, a fost reținut de separatiștii sprijiniți de Rusia pe 9 noiembrie, după ce a trecut linia de demarcație administrativă cu Osetia de Sud.

Medicul a susținut că nu a încălcat nicio lege deoarece Osetia de Sud este parte a teritoriului Georgiei. Medicul se afla în zonă pentru a ajunge la un bolnav care i-a solicitat ajutorul.

Sătenii georgieni care locuiesc în apropierea zonei de demarcație păzite sunt deseori reținuți pe motive similare. Dar reținerea lui Gaprindashvili, o figură cunoscută, a atras atenția opiniei publice. Sute de georgieni, colegi, politicienii și activiștii civici s-au raliat cerând eliberarea medicului.

Guvernul Georgiei, Statele Unite și Amnesty International au cerut eliberarea imediată a Gaprindashvili și redeschiderea tuturor punctelor de trecere către Osetia de Sud.

Autoritățile ruse nu au comentat cazul.

Moscova a recunoscut independența Osetia de Sud şi a celeilalte regiuni separatiste a Georgiei – Abhazia, după războiul Georgia-Rusia de cinci zile din august 2008.

Trupele ruse sunt și acum staționate în cele două regiuni ale Georgiei, pe care majoritatea comunității internaționale le consideră drept teritorii ocupate.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG