Linkuri accesibilitate

„Un mic elogiu libertății, cel mai valoros bun câștigat cu sânge acum 30 de ani” (Dan Tăpălagă/G4media)


Revista presei de la București.

Într-un articol publicat ieri de Dan Tăpălagă pe site-ul G4media, li se amintește românilor că 1 decembrie este prilej de satisfacție: sunt în urmă „treizeci de ani de libertate. (...) cea mai lungă, cea mai frumoasă perioadă din istoria noastră recentă când ne-am bucurat, orice s-ar spune, de progres”. Se impune deci „un mic elogiu libertății, cel mai valoros bun câștigat cu sânge acum 30 de ani. Altfel, riscăm să realizăm cât de importantă în viața noastră este libertatea ca valoare fundamentală abia după ce o vom fi pierdut”.

Dar ce înseamnă, de fapt, unire? În mod cert nu înseamnă iubire, scrie Cristian Tudor Popescu pe site-ul republica.ro. „Partidele naționalist-extremiste mârlănești înlocuiesc unirea cu iubirea, cu înfrățirea, scrie jurnalistul. Iartă-mă și iubește-mă, căci toți suntem români! Adică frați. Frați români!, strigă toți candidații la ceva în stat. Dacă asta înseamnă Unire, atunci eu nu mă unesc cu cei care nu au călcat prin secția de votare la aceste alegeri”. „Unire înseamnă ca eu, Popescu, împreună cu toți ceilalți cetățeni români să ne supunem acelorași legi. Înseamnă să plătim aceleași dări către statul român. Să avem aceleași drepturi și obligații în societate. Să vorbim aceeași limbă, fiecare cum poate.”

Sorin Cucerai (Ziarul de Iași) se gândește că anul viitor vor vota pentru prima oară cei născuți în 2002, iar patru ani mai târziu, tineri născuți în 2006. Și pentru unii, și pentru alții, „multe lucruri pe care le discutăm azi între noi, de pe poziţii de stânga, de centru sau de dreapta, sunt absolut irelevante (…) - asta când nu sunt de-a dreptul neinteligibile”. Devine astfel clar, consideră comentatorul, că „partidele care nu se vor pregăti pentru generaţiile astea două vor deveni irelevante din 2028”.

Nu se pregătesc ei, politicienii, nici pentru alegerile locale, care vor avea loc peste șase luni, constată Sorin Ioniță. În timp ce bucureștenii suportă consecințele devalizării și falimentării RADET, regia care asigură căldura în locuințele capitalei, „nici un politician de opoziţie n-a dat buzna peste comandamentul de criză RADET, să se lege cu lanţul de ţevile ruginite aduse de angajaţi ca să le arate presei”. „Previzibilii candidaţi la primărie nu se văd în spaţiul public, nu fac evenimente, consultări cu lumea, nu ies cu trombonul în piaţă, nu generează ştiri pe care presa, chiar cea ostilă, să nu le poată evita”. Sorin Ioniță crede că trebuie începută urgent „o acţiune politică reală – de exemplu organizarea unor alegeri preliminare pentru candidaţii care se opun lui Firea, care să preia controlul agendei oraşului şi să antreneze cetăţenii enervaţi ai Bucureştiului într-un proces politic real, cu înscrieri pe listă, dezbateri pe bloc şi pe cartier, apoi tur de scrutin pentru desemnarea celui mai bun contra-candidat la PSD-clanuri, care să energizeze lumea, să-i dea ceva de comentat la bere şi să fure startul în campanie – se va irosi prosteşte cea mai bună formă de campanie electorală care se poate imagina”. Luna de campanie oficială (în mai) va fi total insuficientă pentru așa ceva, iar cine nu înțelege asta nici nu merită, probabil, mai spune analistul, să câștige primăria.

XS
SM
MD
LG