Linkuri accesibilitate

Un monument al unui trecut ambiguu și al unei modernități controversate (VIDEO)


Monumentul unui mareșal sovietic generează tensiuni în Cehia
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:35 0:00

Monumentul unui mareșal sovietic generează tensiuni în Cehia

În capitala cehă, Praga, un monument al comandantului sovietic de război, Ivan Stepanovici Konev, este ținta unei dezbateri aprinse. Locuitorii au acoperit statuia cu graffitti și au stropit-o cu vopsea, în timp ce alții depun flori la picioarele mareșalului. Potrivit unui istoric, disputa privind rolul lui Konev indică divizări profunde în politica contemporană.

La mai bine de 74 de ani de la încheierea celui de al Doilea Război Mondial, figura acestui conducător al armatei sovietice este din nou în centrul unui conflict.

Acesta este monumentul mareșalului Ivan Stepanovici Konev din Praga, comandant al diviziunilor Armatei Roșii care au participat la eliberarea Cehoslovaciei de naziști.

În ultimele luni monumentul a fost stropit cu vopsea roză și roșie și acoperit cu graffitti, aparent de oameni indignați de rolul lui Konev în instalarea dominației prin forță a Uniunii Sovietice în Europa Centrală și de Est.

Monumentul a fost acoperit cu o prelată pentru a-l proteja de vandalism, gest care însă a generat alte proteste pe 2 septembrie.


Demonstranții au salutat gestul unui activist care a urcat pe schele și a dat jos prelata, apoi i-au huiduit pe polițiștii care l-au reținut. Unii demonstrați țineau pancarte pe care scria: „Nu vom permite rescrierea istoriei!”

Criticile au fost amplificate de Ambasada Rusiei de la Praga, care a publicat pe site următoarea declarație: „Este semnificativ faptul că decizia radicală de a acoperi cu o prelată monumentul dedicat unuia dintre cei care au salvat Europa de ororile nazismului a fost adoptată în ajunul aniversării a 80 de ani de la începutul celui mai teribil conflict militar din istoria umanității.”


Unii cehi îl consideră pe Konev eliberator, alții văd în el un simbol al dictaturii sovietice și un promotor al impunerii controlului Moscovei în Cehoslovacia.

Ondrej Kolar, primarul sectorului 6 din Praga, unde este amplasat monumentul, spune că unii locuitori încă mai țin minte ce a urmat după ce mareșalul a venit în oraș. „El a făcut lucruri negative, inclusiv a adus în Cehoslovacia poliția secretă sovietică, care după 1945 aresta oameni în această zonă. Aici încă mai sunt oameni care au văzut asta”, spune Ondrej Kolar.

În 2018, cu girul lui Kolar, lângă monument a fost instalată o placă care explică în rusă, cehă și engleză rolul lui Konev în înăbușirea revoluției din Ungaria din 1956 și în ridicarea Zidului Berlinului. Placa a fost instalată pentru a arăta cât de neunivoc tratează istoria activitatea mareșalului rus. Textul mai spune că Ivan Konev a participat la planificarea operațiunii de intervenție militară în Cehoslovacia din 1968, teză contestată de unii istorici.


Dar nici această schimbare nu i-a oprit pe cei nemulțumiți să se exprime în continuare, de exemplu, prin acest graffitti care îl numește pe Konev „Mareșalul Sângeros”.

Istoricul Ondrej Matejka este de părere că valul de emoții în legătură cu simbolismul monumentului arată liniile de divizare foarte adânci din societatea cehă.

„Aceste lucruri au legătură cu discuțiile politice despre atitudinea față de Rusia lui Putin. Din punctul meu de vedere, majoritatea societății cehe are o atitudine negativă față de ea. Și reiese că dacă sunt împotriva Rusiei lui Putin și împotriva lui Putin, atunci trebuie să fiu critic și față de Uniunea Sovietică și trecutul ei. Pentru majoritatea cehilor asta este normal”, spune Ondrej Matejka.

În același timp, președintele Cehiei, Milos Zeman, etalează cu mândrie relația sa apropiată cu Vladimir Putin.

„În străinătate probabil că trezește nedumerire faptul că președintele nostru are viziuni pro-Putin și duce o politică externă proprie care este în contradicție flagrantă cu consensul general politic și social din această țară”, mai spune istoricul Ondrej Matejka.


Primarul Kolar a propus mutarea monumentului sau înlocuirea lui cu ceva mai puțin contestabil. Însă această propunere pare să fi pus gaz pe foc.

„În ultimele două săptămâni, spune Ondrej Kolar, am primit o mulțime de scrisori, mesaje, apeluri telefonice cu amenințări cu moartea la adresa mea și a familiei mele. Motiv pentru care mi s-a oferit protecția poliției.”

În septembrie problema monumentului va fi discutată la ședința Consiliului de sector. Ocazie cu care adversarii mutării monumentului planifică un nou protest.

Acum, mareșalul rămâne neacoperit și în același loc – un monument al unui trecut ambiguu și al unei modernități controversate.

Previous Next

XS
SM
MD
LG