Linkuri accesibilitate

Un nou-născut român va avea la maturitate o productivitate de doar 60% (Sebastian Burduja/Republica.ro)


Revista presei românești.

Pentru George Simion, care semnează un articol pe blogurile Adevărul, ideea că România trebuie să-și rezolve întâi problemele cu autostrăzile, spitalele, școlile, lupta anti-corupţie sau locurile de muncă este o falsă problemă, ba chiar „o mostră de gândire măruntă”.

Argumentul său este că, la momentul 1918, „Întregul Regat era subdezvoltat din toate punctele de vedere chiar și înainte de 1916, când au început cei doi ani de privațiuni cauzate de Primul Război Mondial. Bucureştiul fusese jefuit barbar de trupele de ocupație, iar brazdele erau nearate, pentru că mare parte din bărbaţi fuseseră mobilizaţi pe front. Peste jumătate de milion de soldaţi au căzut pe front ori au rămas invalizi şi aproape încă pe atâţia civili din România au murit în timpul războiului”.

Totuși, scrie Simion, românii au îmbrățișat ideea Marii Uniri ca pe un vechi vis național. Iar „După ce a integrat minorităţile etnice din teritoriile unite cu Ţara în 1918, România reîntregită din perioada interbelică devenise ţară de imigraţie, adică acea ţară caracterizată cu un ritm de creştere economică superior, care atrage forţă de muncă din alte părţi”. La fel s-ar întâmpla și acum, consideră autorul acestui text.

România reîntregită din perioada interbelică devenise ţară de imigraţie...
George Simion, Adevărul

Pe de o parte, „este bine documentat ştiinţific în literatura de specialitate macroeconomică din zilele noastre faptul că economia naţională creşte atunci când cetăţenii au motive să fie optimişti faţă de ţara lor”, iar pentru asta e nevoie de „un eveniment tonic, (…) de un motiv de a gândi pozitiv la viitorul său, iar Unirea cu Basarabia este un obiectiv de ţară a cărui îndeplinire poate să reaprindă optimismul, de la nivel de stat până la ultimul român”. Pe de altă parte, România unită ar ajunge la o populație de circa 25 de milioane de locuitori. S-ar întregi cu suprafața Republicii Moldova, echivalentă cu șase județe din România, al căror sol este foarte ofertant pentru agricultură. George Simion crede însă că președintele Klaus Iohannis dă, într-un fel tonul, apreciind public că România nu este pregătită pentru unire.

Pe site-ul Republica.ro, Sebastian Burduja a consultat și prezintă concluziile unui studiu al Băncii Mondiale despre Indexul Capitalului Uman. Noțiunea e explicată: e vorba de potențialul uman pe care-l poate atinge la maturitate un nou-născut, în funcție de investiția de educație și sănătate de care a avut parte.

România se plasează la coada țărilor din UE, ba chiar printre ultimele și în regiune, inclusiv în urma unor țări precum Bosnia-Herțegovina, Muntenegru, Albania sau Georgia. Un nou-născut român va avea la maturitate o productivitate de doar 60%.

România este campioană la depopulare...

La coadă se regăsește România și în alte clasamente referitoare la accesul la educație primară sau secundară, la utilități, la electricitate, dar și în ceea ce privește accesul la servicii de sănătate sau speranța de viață. Cum dezvoltarea unei țări depinde de demografie și productivitate, și cum România este campioană la depopulare, Sebastian Burduja trage concluzii sumbre.

În mod neașteptat, un comentator prezent pe blogurile Adevărul găsește azi că justiția s-ar fi salvat de pericolul de a fi capturată de actuala putere. Așa interpretează Ștefan Vlaston solicitarea Direcției Naționale Anticorupție de a-i fi ridicată imunitatea parlamentară președintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, spre a fi cercetat pentru luare de mită.

XS
SM
MD
LG