Un oraș distrus-Budapesta după Al Doilea Război Mondial

de Amos Chapple, Fotografii de arhivă Fortepan

La șaptezeci și cinci de ani după terminarea celui de-Al Doilea Război Mondial în Europa, fotografiile surprind dezastrul provocat de lupte în capitala Ungariei în timpul uneia dintre bătăliile europene trecută deseori cu vederea..

Faceți clic sau atingeți cu cursorul imaginile pentru a vedea cum arată locul în 2020.

Caption
Fluviul Dunărea curge pe sub Podul cu Lanț Szechenyi, distrus intenționat de forțele conduse de naziști pentru a încetini înaintarea Armatei Roșii.

Ungaria s-a aliat cu Germania nazistă în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Zeci de mii de soldați au luptat alături de trupele naziste pe teritoriul sovietic, inclusiv în timpul bătăliei pentru Stalingrad - un moment esențial în cronologia războiului. Timp de șapte săptămâni la sfârșitul anului 1944 și începutul anului 1945, trupele sovietice și române au asediat și s-au luptat pe străzile Budapesta controlate de naziști, primind ajutor de la forțele aeriene ale Statelor Unite.

Caption
Panoramă a Budapestei devastate.Bastionul Pescarului. Se spune că 80% dintre clădiri situate în centrul orașului capitala Ungariei au fost deteriorate sau distruse în timpul asediului.
Caption
Trupele armatei roșii sovietice mărșăluind în apropierea de centrul orașului Budapesta. Stalin i-a îndemnat pe generalii săi să cucerească orașul înainte să înceapă întâlnirea sa cu ceilalți lideri aliați, la Yalta pe 4 februarie 1944.
Caption
Un magazin incendiat pe măsură ce Armata Roșie avansează în centrul Budapestei.
Caption
Castelul Buda (stânga) împreună cu bisericile și alte clădiri care au fost grav deteriorate în timpul războiului.

Cum Stalin le cerea generalilor săi să avanseze în viteză, Hitler a ordonat trupelor sale să mențină Budapesta cu orice preț. În Ungaria se aflau rezerve de petrol vitale pentru mașina de război nazistă.

Caption
Cadavrul unui soldat german pe Kalvin Ter, în centrul Budapestei.
Caption
Intrarea principală a Castelului Buda, care nu a fost reconstruită. Castelul a fost ultima fortăreață majoră a trupelor naziste și maghiare și a fost măcinat de focurile de artilerie ale trupelor sovietice de dincolo de râu.
Caption
An entrance to Matthias Church

Raportul dintre trupele sovietice și române care atacau și cele fasciste era de patru la unu în favoarea primelor.

Caption
Un monument ridicat în 1936 pentru a marca recucerirea Castelului Buda din apropiere de la turcii otomani cu 250 ani mai devreme. Acest înger e unul dintre singurele monumente rămase neatinse de luptele petrecute în această piață a orașului.
Caption
Podurile temporare de ponton se întind peste Dunăre. Toate podurile de peste fluviu au fost distruse de trupele naziste în timp ce Armata Roșie înainta de la est (partea dreaptă a acestei fotografii).
Caption
Printre dărâmăturile Podului cu Lanț Szechenyi se vede un leu de piatră rămas după retragerea naziștilor. Podul a fost renovat și redeschis circulației în 1949, după ce a fost reconstruit vreme patru ani.
Caption
Clădiri rezidențiale din apropierea Castelului Buda distruse în luptă. Se estimează că au murit aproximativ 38.000 civili în timpul sălbaticelor lupte pentru oraș.
Caption
Soldații Armatei Roșii se îngrămădesc în jurul podului Elisabeta distrusși apoi reconstruit fără a-i păstra ornamentale în anii 1960 pe timpul dictaturii comuniste. După decenii de mizerie provocată țării de guvernarea nazistă și apoi comunistă, Ungaria și-a recăpătat definitiv independența în 1989.