Linkuri accesibilitate

Un plan al administrației americane pentru pace în Orientul Mijlociu


Jared Kushner la o recepție la Casa Albă în 2017
Jared Kushner la o recepție la Casa Albă în 2017

Jared Kushner: dacă israelienii si palestinienii vor incheia pacea, regiunea va putea beneficia de o investitie de 50 de miliarde de dolari.

In Bahrein, ginerele presedintelui Trump si consilier prezidential, Jared Kushner, a prezentat prima parte a planului administratiei pentru Orientul Mijlociu. Care sint primele impresii? O relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington.

Corespondența zilei de la Washington cu Valeriu Sela
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:18 0:00
Link direct

Ashraf Jabari, un om de afaceri putin cunoscut din Hebron a fost singurul reprezentant palestinian la conferinta din Bahrein. Practic ceea ce Jared Kushner a spus este că dacă israelienii si palestinienii vor incheia pacea, regiunea va putea beneficia de o investitie de 50 de miliarde de dolari. Reuniunea a adus in Bahrein oameni de afaceri si alti reprezentanti din toata lumea, fara ministrii de externe, asta pentru ca Kushner a explicat ca oameni politici nu au facut decit sa se invirta intr-un cerc al neputintei de a gasi solutii viabile in Orientul Mijlociu. Si de aceea administratia Trump incearca acum o solutie originala.

Premiza lui Kushner, pentru care a invitat acolo oameni de afaceri si ministrii de finante este ca e nevoie de oameni care sa priveasca chestiunea din acelasi unghi cu el si anume ca problema este rezolvabila prin mijloace eonomice. Cele politice vor fi date la iveala ulterior, la o data neprecizata.

Trimisul special american pentru Orientul Mijlociu, Jason Greenblatt, a spus că propunerea trecuta vizind doua state separate, Israel si Palestina, este un slogan al trecutului. Dar pina si omul de afaceri din Hebron, Jabari a spus ca planul lui Kushner se va putea aplica dacă palestinienii vor avea un stat.

La reuniune au participat si 20 de oameni de afaceri si ziaristi israelini. Ei s-au intilnit intre altii cu printul mostenitor al Bahreinului, Salman bin Hamad al-Khalifa, ceea ce este in sine o realizare. Un ziarist de la Times of Israel a profitat de ocazie si a organizat un serviciu religios la sinagoga din Manama. „Este un exemplu al viitorului pe care-l putem construi impreuna”, a spus trimisul special american, Greenblatt.

Diana Buttu, consilier al palestinienilor la convorbirile din 1993 de la Oslo a spus ca acestia nu sint decît un pion în efortul de a normaliza raporturile dintre Israel si țări arabe din Golful Persic, pentru a infrunta dusmanul comun, Iranul.

XS
SM
MD
LG