Linkuri accesibilitate

Un tribunal azer a condamnat 13 membri ai forțelor armate armene la șase ani de închisoare


Karabahul de Munte, regiune separatistă din Azerbaidjan, dominată de miliții armene

Un tribunal azer a condamnat 13 membri ai forțelor armate ale Armeniei la șase ani de închisoare sub acuzația de trecere ilegală a frontierei și de deținere de arme. Tribunalul de la Baku pentru crime majore a decis, la sfârșitul zilei ieri, că militarii armeni - care au negat acuzațiile - , vor fi deportați după executarea condamnărilor la închisoare.

Nu au existat comentarii imediate din partea oficialilor armeni, dar anterior Erevanul a denunțat procese similare care susțineau că cei condamnați ar fi fost prizonieri de război.

Cei 13 bărbați condamnați s-au numărat printre cei peste 60 de membri ai armatei Armeniei care au fost capturați de forțele azere în decembrie 2020 în districtul Hadrut din Nagorno-Karabakh, în urma unui acord de încetare a focului din noiembrie care a pus capăt la șase săptămâni de lupte între forțele azere, susținute de Turcia și cele armene, susținute de Rusia.

Aproximativ jumătate dintre cei reținuți au fost predați de atunci Erevanului, iar Armenia a oferit în schimb hărțile cu locația minelor terestre.

Aproximativ 6.000 de oameni au fost uciși în luptele care s-au încheiat în noiembrie. Numărul prizonierilor de război armeni și al altor deținuți aflați încă în custodia azeră rămâne neclar.

Tensiunile de la semnarea încetării focului au rămas mari între Armenia și Azerbaidjan, cu schimburi de focuri frecvente între cele două părți.

Armata azeră intră în Agdam la o zi după ce armenii au plecat de acolo
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:36 0:00

În baza armistițiului negociat de Moscova, Azerbaidjanul a preluat controlul asupra unor zone de teritoriu controlate de etnici armeni încă din anii '90 și aproape 2.000 de militari ruși au fost desfășurați în zona ca forte de menținere a păcii.

Nagorno-Karabakh este recunoscut la nivel internațional ca parte a Azerbaidjanului, dar armenii etnici care alcătuiesc majoritatea populației din regiune resping autoritatea azeră asupra regiunii.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG