Linkuri accesibilitate

Un tribunal național anticorupție? (A.Țăranu/ Ziarul National)


Revista matinală a presei de la Chișinău.

Revista matinală a presei
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:20 0:00
Link direct

Într-un articol apărut pe ziarulnational.md, comentatorul Anatol Țăranu îi sugerează șefei statului, Maia Sandu, o soluție prin care ar da „o lovitură decisivă în lupta cu mafia și corupția” – instituirea unui tribunal național anticorupție, cu puteri extraordinare și în custodia căruia să intre exclusiv cazurile corupției mari, precum și a celei din rândul procurorilor și judecătorilor. Țăranu crede că Sandu ar putea avansa ideea odată cu programul de guvernare al premierului desemnat, Natalia Gavriliță, iar dacă parlamentul nu acceptă să voteze acest program, cu o lege organică privind instituirea tribunalului în el, Sandu să se asigure de sprijinul unui bloc anticorupție din parlament pentru inițierea unui referendum legislativ în această chestiune. Dacă nici referendumul nu va trece, va fi un vot de blam categoric actualului parlament și anticipatele, dar și victoria blocului anticorupție în acele alegeri ar fi inevitabile, mai crede Țăranu.

Într-un omagiu femeilor lider din întreaga lume, Jennifer Aniston, o celebră actriță americană militanta pentru egalitatea de gen, a vizat-o și pe președinta R. Moldova. Jurnaliștilor de la Agora.md nu le scapă acest amănunt. În știrea dedicată întâmplării, ei scriu că Jennifer Aniston a publicat seria de fotografii cu lidere politice puternice din SUA, Europa, Asia și Africa, printre care președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, pe Instagram. În dreptul celei cu imaginea cancelarei Germaniei, Angela Merkel ea a scris: „În timp ce lumea era distrasă de zgomotul celor rezistenți la schimbare… Schimbarea a avut loc oricum”.

În plină pandemie de COVID-19, socialiștii au protestat la Bălți contra deciziei CC privind statutul limbii ruse, scrie cotidianul.md. Știrea precizează că zeci de oameni au protestat în municipiul Bălți față de hotărârea Curții Contituționale, echipați cu pancarte și steaguri, au mărșăluit pe străzi, apoi s-au adunat în centrul localității. La manifestație au participat și mai mulți deputați PSRM, între care și Alexandr Nesterovschi. Fără mască de protecție, acesta a ținut un discurs în fața mulțumii, mai scrie cotidianul.

Tv8.md publică o știre despre edilul capitalei, Ion Ceban, care a cerut demisa consilierului său, Iurie Povar, în domeniul arhitecturii și urbanism. Cererea vine după ce Comisia din care face parte, a dat undă verde pentru edificarea unui complex multifuncțional în zona Circului, ceea ce a stârnit un val de critici pe rețelele sociale, din partea chișinăuienilor care nu văd cu ochi buni decizia, precum și îndemnuri la proteste stradale, din partea unor formațiuni politice. Ar fi vorba despre un complex de locuit, de 15 și, respectiv, 18 etaje, dar și un business centru cu 21 de niveluri, care urmează să fie ridicat între clădirea Circului și cea a bisericii Sf. Constantin și Elena din capitală. Într-un live pe pagina sa de Facebook, primarul Ion Ceban a solicitat încetarea contractului de muncă cu Iurie Povar, consilierul în domeniul arhitecturii și urbanism care face parte din Consiliul Național al Monumentelor Istorice și a sprijinit construcția. Povar nu a venit, deocamdată, cu o reacție. Precizează tv8.

Deși toată lumea paria pe Coreea de Nord a lui Kim Jong Un că ar fi prima care să testeze administrația Biden, iată că primul care a lansat provocări, forțând reacția Washingtonului, a fost chiar Beijingul, scrie analistul român, Iulian Chifu, într-un comentariu apărut pe deschide.md. Xi Jinping a lansat cea mai puternică amenințare la adresa Taiwanului la final de săptămână, forțând ca să vadă reacția Statelor Unite în apărarea insulei autonome, dar și a Japoniei și a celorlalte state care au dispute teritoriale în Marea Chinei de Sud și Marea Chinei de Est. Reacția a fost fermă, fără cusur, și arată o poziționare a Statelor Unite sub noua administrație în continuitate față de abordările lui Donald Trump și administrației sale, crede Chifu.

XS
SM
MD
LG