Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: Anticorupţie.md


Invitata rubricii este Mariana Colun.

„Accesați portalul Anticorupție.md al Centrului de Investigații Jurnalistice pentru a afla detalii despre un nou conflict de interese la Colonița. Primarul satului Colonița, Angela Zaporojan, este cercetată de Autoritatea Națională de Integritate (ANI) pentru că ar fi admis conflicte de interese, angajând-o în funcția de bibliotecară pe fiica minoră. Sesizarea a fost depusă, la 31 iulie, de consiliera liberală Vera Caraman. Aleasa locală a anexat drept argument copia unei dispoziții semnate de primărița Zaporojan, la 3 ianuarie 2019, prin care o angajează pe fiica Iulia, în vârstă de 15 ani, în funcția de bibliotecară pentru jumătate de salariu. Solicitată de portalul Anticoruptie.md, Angela Zaporojan a declarat că fiica ei nu mai lucrează de două luni în funcția respectivă și că nu au existat conflicte de interese, deoarece era subalterna directorului Centrului de Creație și Agrement. Mai multe detalii despre dosar, pe Anticoruptie.md.

Tot la rubrica „dosare de corupție” aflați că Judecătoria Hâncești urmează să examinexe contestația Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) privind refuzul Procuraturii Generale de a investiga acuzațiile aduse de către magistratul Mihai Murguleț șefilor de la Judecătoria Chișinău și a președintelui Curții Supreme de Justiție. O decizie în acest sens a fost luată joi de către Curtea Supremă de Justiție (CSJ). Decizia de strămutare a cauzei a fost luată la solicitarea magistratei Aliona Miron, ex-președintă interimară a Judecătoriei Chișinău. Autoarea sesizării a invocat că judecătorul Murguleţ Mihai activează în cadrul instanței din Capitală, iar magistrații care figurează în denunțul lui activează în cadrul aceleiași instanțe. Mai multe detalii, pe portalul nostru.

Un alt subiect îl are în vizor pe Colonelul Ruslan Ghenciu, șef de direcție în cadrul Serviciului Protecție Internă și Anticorupție a Ministerului de Interne (SPIA), învinuit într-un dosar de corupție. Acesta urmează să stea în arest preventiv în Penitenciarul nr.13. Decizia a fost luată, recent de Judecătoria Chișinău, care a dat curs demersului semnat de procuroarea Anticorupție, Victoria Furtună. Colonelul Ghenciu, care pledează nevinovat, a reușit să părăsească sediul instanței înainte de a fi încătușat. Detalii despre caz, pe Anticoruptie.md.

Dacă ați fost victima sau martorul unor acte de corupție, abuzuri, încălcări ale drepturilor omului, vă îndemnăm să le sesizați pe Harta Corupției a portalului nostru. Cele mai relevante cazuri vor fi investigate de echipa Centrului de Investigații Jurnalistice.”

[Transcriere: Alla Ceapai]

XS
SM
MD
LG