Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: portalurile Centrului pentru Jurnalism Independent


Invitata este Cristina Zavatin de la media-azi.md şi mediactritica.md.

„Jurnaliștii și instituțiile media nu beneficiază de scutiri la accesarea informațiilor cadastrale, deci ele pot fi obținute doar contra plată. Prețurile sunt menționate în Nomenclatorul serviciilor și tarifelor, care include o listă amplă de servicii oferite de Agenția de Servicii Publice. Alte detalii privind taxele pentru accesarea informației și scutirile de care beneficiază jurnaliștii le găsiți în ediția de vineri a Juristului presei de pe site-ul Media-azi.md.

Deputatul Lilian Carp, reprezentantul fracțiunii ACUM și președintele grupului de lucru parlamentar privind monitorizarea problemelor din mass-media, a anunțat pe pagina sa de Facebook că l-a sesizat pe procurorul general interimar, Dumitru Robu, privind anumite încălcări la organizarea unei licitații la Teleradio-Moldova. Astfel, potrivit deputatului, Compania ar fi favorizat, prin introducerea unor cerințe în Caietul de sarcini, Întreprinderea de Stat Detașamentul de Pază Paramilitară, să câștige licitația. La rândul lor, reprezentanții Detașamentului susțin că au respectat cerințele legale de participare la licitație, iar condițiile au fost stabilite de Ministerul Finanțelor.

Reformele în domeniul presei trenează, aflându-se continuu „în chinurile facerii”...

Tot pe Media-Azi.md citiți un comentariu semnat de jurista și reprezentanta Freedom House în Moldova Tatiana Puiu. În comentariu ea menționează că Moldova îşi păstrează constant clasamentul internaţional de ţară „parţial liberă” la capitolul libertatea presei şi libertatea de exprimare, iar una din cauze este cadrul juridic inadecvat și ineficient pentru activitatea mass-media. În ultimii ani, autoritățile (pe filiera guvernamentală şi parlamentară) au iniţiat câteva tentative de a îmbunătăţi situația, dar cu toate acestea reformele în domeniul presei trenează, aflându-se continuu „în chinurile facerii”.

Mediacritica.md continuă să țină în vizor cum reflectă presa subiectele de actualitate, iar pe platforma de Educatie mediatică găsiți un quiz care vă îndeamnă să depistați imaginile reale de cele supuse montajului foto.”

[Transcriere: Alla Ceapai]

XS
SM
MD
LG