Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: Sănătate.info


Invitata de astăzi este Silvia Rotaru.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:40 0:00
Link direct


„În ultimele zile au mai fost confirmate două cazuri de rujeolă în raionul Cantemir, iar cazul suspect din Chișinău este negativ. Astfel, până în acest moment avem înregistrate 287 de cazuri confirmate de rujeolă. Pe întreg teritoriul țării se menține cod portocaliu privind riscul de răspândire a rujeolei.

Premierul Pavel Filip susține că a primit un raport al Ministerului Sănătății privind modul cum s-a intervenit în cazul bărbatului care a decedat săptămâna trecută în stradă până la venirea ambulanței. Potrivit lui Filip, ar fi existat suficiente ambulanțe libere la acel moment, iar responsabilii ar fi încercat să mintă pentru a se apăra.

Astfel, Pavel Filip a solicitat ca vicedirectorul AMU Chișinău, Ion Midrigan, să fie concediat. Își vor pierde locul de muncă dispecerul 112 care a preluat apelul și nu a stabilit codul roșu de intervenție, dar și medicul care a venit la fața locului. Acesta va fi concediat pentru că nu ar fi „respectat protocolul”, a spus Pavel Filip, nu pentru declarațiile acestuia. În același timp, urmează să fie sancționat șeful Serviciului 112, Liviu Oboroc, dar și secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, responsabil de asistența medicală, Rodica Scutelnic.

Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” a dat startul concursului de admitere la studii postuniversitare prin rezidenţiat, pentru anul de studii 2018-2019. Astfel, toți foștii studenți ai Universității sunt așteptați până sâmbătă, 29 septembrie, pentru a depune actele.

Conform planului de înmatriculare, aprobat de Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, pentru concursul de admitere la studii postuniversitare prin rezidenţiat, în total, pentru specialităţile: medicină, medicină preventivă, stomatologie şi farmacie sunt prevăzute 534 de locuri. Dintre acestea, 453 sunt locuri de studii bugetare, iar 81 – pe bază de contract.

Bărbații din Rusia și femeile din Moldova au cea mai mare probabilitate din Europa să moară de cancer, boli de inimă, boli pulmonare sau diabet zaharat între vârstele de 30 și 70 de ani, potrivit unui nou studiu. S-a constatat că femeile din Moldova au o probabilitate de 17 la sută mai mare decât bărbații de a muri de cancer, boli de inimă, boli pulmonare sau diabet zaharat înainte să împlinească vârsta de 70 de ani, pe locul doi se situează Ucraina cu 16%, iar pe locul trei Federația Rusă cu 16,1%. Cea mai mică rată de deces din cauza acestor maladii o au femeile din Spania cu 6%.”

XS
SM
MD
LG