Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: Anticorupție.md


Invitata emisiunii este Mariana Colun.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:29 0:00
Link direct


„Accesând portalul Anticoruptie.md al Centrului de Investigații Jurnalistice, puteți afla ce a depistat Curtea de Conturi în cadrul verificării executării bugetului asigurărilor sociale. Datorii și creanțe de milioane nereflectate, iregularități la acordarea ajutoarelor sociale și nerespectarea normelor legale la întocmirea rapoartelor privind executarea bugetului. Acestea sunt doar câteva dintre neregulile depistate de auditorii Curții de Conturi. Datorii de 39 de milioane de lei, pentru 18 mii de beneficiari, nu au fost reflectate în evidența contabilă și în rapoarte. Aceste datorii sunt aferente plăților neridicate în termenele legale, pentru care mijloacele financiare au fost restituite de către prestatorii serviciilor de plată pe contul Casei Naționale, precizează autorii raportului. Despre alte nereguli pe Anticoruptie.md.

Un alt articol îl are în vizor pe activistul Anatol Mătăsaru. Curtea Europeană a Drepturilor Omului a comunicat Guvernului de la Chișinău o nouă plângere a activistului, pe un caz de reținere de către polițiști, în 2008, în urma unui protest anticorupție. CEDO a propus părților să facă o tranzacție de împăcare și a sugerat Guvernului să-i achite protestatarului 6 mii de euro cu titlu de prejudiciu moral și 2 mii de euro pentru cheltuieli de judecată. Este vorba de un protest anticorupție, organizat de Mătăsaru în 2008, pe timpul guvernării comuniste. Având autorizația Primăriei Chișinău și acordul pictorului Alex Dimitrov, activistul a organizat o expoziție de caricatură la tema corupției în Grădina publică Ștefan cel Mare. Polițiștii i-au distrus exponatele și camera video, l-au reținut pe activist pentru 4 ore, i-au întocmit proces verbal și l-au amendat pentru că ar fi făcut gunoi într-un loc public. Pentru alte detalii, citiți articolul integral.

La rubrica ştiri de pe portalul nostru citiți despre averile șefilor Judecătoriei Chișinău. Majoritatea dintre ei și-au cumpărat anul trecut mașini și case de lux, pentru care au plătit sume fabuloase. Reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice au analizat declarațiile de avere și de interese ale președintelui și vicepreședinților Judecătoriei Chișinău depuse pentru 2018 și au aflat ce câștiguri au obținut magistrații și cât au cheltuit pentru bunurile achiziționate. Bunăoară, Vitalie Stratan, vicepreședintele instanței de fond din capitală, și-a cumpărat în 2018 o casă de locuit de 117 metri pătrați, cu tot cu terenul de aproape cinci ari contra sumei de 756.000 de lei. Anul trecut el a vândut apartamentul de 66 de metri pătrați, pe care l-a obținut un an mai devreme la preț preferențial. Alte detalii pe Anticoruptie.md.

Dacă ați fost martorul unor acte de corupție, abuzuri, încălcări ale drepturilor omului, vă încurajăm să le sesizați pe Harta Corupției a portalului nostru. Cele mai relevante cazuri pot deveni subiecte ale unor investigații jurnalistice.”

XS
SM
MD
LG