Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: Anticorupție.md


Invitata serii este Mariana Colun.

Un ziar în fiecare seară: Anticorupție.md
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:39 0:00
Link direct


Citiți pe portalul Anticoruptie.md al Centrului de Investigații Jurnalistice o anchetă jurnalistică despre alimentația copiilor în instituțiile de învățământ. Pontem, o companie lituaniană cu filiale în Ucraina și Georgia a intrat, fără concurență, pe piața alimentației din grădinițele și școlile din R. Moldova. Contractul cu statul a fost semnat în condiții de favorizare în detrimentul companiilor moldovenești și producătorilor locali. Prin așa-zise „meniuri-model”, Pontem își crează posibilitatea să reducă cheltuielile pentru pregătirea mâncării pentru copii. Pentru a „optimiza” cheltuielile, compania îi plătește chiar și sub salariul minim de 2.775 de lei pe bucătari și nu asigură blocurile alimentare cu utilaj și consumabile. Pentru a evita intoxicările alimentare, angajații grădinițelor sunt nevoiți să muncească indirect pentru Pontem. Detalii, pe Anticoruptie.md.

O altă anchetă de pe portalul nostru se referă la construcţia Complexului sportiv din Rezina, proiect estimat iniţial la 72 de milioane de lei, care a ajuns să coste 118 milioane de lei după ce a devenit parte componentă a Documentului unic de program pentru anii 2017-2020, în urma unei hotărâri de Guvern din iunie 2018. Până în 2019, la şantierul acestui Complex au fost executate lucrări în valoare de 12,2 milioane de lei. Solicitați de reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice, doi experţi independenţi în domeniul construcțiilor au ajuns la concluzia că în realitate cheltuielile ar fi fost de cel mult 4 milioane de lei. Alte detalii, pe Anticoruptie.md.

La rubrica achiziții publice citiți despre intenția Agenției de Dezvoltare Regională (ADR) Centru a de a procura un microbuz cu opt locuri. Valoarea estimativă a achiziției este de 795,6 mii de lei (cca 40 mii de euro). Reprezentanții instituției nu văd o problemă în organizarea licitației în plină criză de pandemie, întrucât costurile ar fi acoperite din fonduri europene. Potrivit caietului de sarcini, autovehiculul trebuie să fie de culoare albă, neagră sau gri sidefat. Detalii, pe Anticoruptie.md.

Dintr-o altă știre aflați că în plină criză pandemică, și Primăria satului Brânza din raionul Cahul, unde au fost înregistrate zeci de cazuri de infectare cu noul tip de coronavirus, a achiziționat recent un automobil de serviciu pentru edilul localității, în sumă de 340 de mii de lei, echivalentul a circa 17 mii de euro. Contractul de achiziție a fost semnat la data de 26 martie cu SA Integral Auto, o întreprindere din Cahul, acesta fiind singurul agent economic participant la licitație. Alte detalii, pe portalul nostru.

La rubrica știri citiți despre veniturile din 2019 ale membrilor CSM. Unii membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au vândut pe parcursul anului 2019 terenuri și case de locuit, iar alții și-au cumpărat motociclete sau mașini și și-au mărit spațiul de locuit din economiile pe care le aveau sau din donații. În același timp, opt membri din 13, câți sunt în prezent în componența Consiliului, nu au achiziționat nimic anul trecut. Reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice au analizat declarațiile de avere și de interese ale membrilor CSM depuse pentru anul 2019 și au aflat ce câștiguri au obținut magistrații și cât au cheltuit pentru apartamente sau mijloace de transport.

Previous Next

XS
SM
MD
LG