Linkuri accesibilitate

Ungaria amenințată de creșterea „microscopică” a economiei UE, crede premierul Orban


Premierul Ungariei, Viktor Orban
Premierul Ungariei, Viktor Orban

„În trecut am crezut că Europa este viitorul Ungariei. Acum știm că noi suntem viitorul” a declarat duminică, la Budapesta, premierul Viktor Orban. În discursul despre starea națiunii, Orban a susținut că economia țării, care a crescut în anii guvernării sale, ar fi amenințată acum de stagnarea economică din restul Uniunii Europene, mai ales din țările zonei euro. „Ultimii 10 ani au fost cei mai buni din ultimii 100 de ani din istoria Ungariei” a mai spus Orban.

El a avertizat că în 2020, creșterea economiei europene va fi „microscopică” spre deosebire de cea a Ungariei, care se așteaptă să fie de 4,9%. „Probleme lor sunt însă și ale noastre” a continuat Orban, pentru că 85% din exporturile Ungariei merg pe piața europeană.

Viktor Orban l-a atacat din nou, violent pe milionarul filantrop de origine maghiară George Soros, susținând că de la căderea comunismul, ar fi încercat cel puțin de trei ori să „ruineze” Ungaria. În estul Europei, Soros este cunoscut pentru investițiile masive făcute în dezvoltarea unei societăți civile, prin intermediul Fundației Soros pentru o societate deschisă. Universitatea Central Europeană lansată tot din inițiativa Fundației Soros a fost obligată anul trecut să-și mute sediul central de la Budapesta la Viena, prima dată că o universitatea occidentală, în speță americană, a fost forțată să plece.

Tot în discursul despre starea națiunii, premierul ungar – avocatul „democrației iliberale” – a susținut că liberalii nu sunt altceva decât „comuniști cu studii”.

Referitor la stare Ungariei, Orban a mai declarat că alte amenințări în acest moment sunt criza demografică pe care nu a reușit să o oprească și criza climatică.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG