Linkuri accesibilitate

Opoziția din Ungaria are pentru prima dată un candidat unic la funcția de premier: Péter Márki-Zay


Peter Marki-Zay, candidatul unic al opoziției unite din Ungaria pentru alegerile parlamentare din 2022.

Pentru prima dată în istoria post-comunistă a Ungariei, șase partide de opoziție, de la extrema dreaptă la extrema stângă, s-au unit și au ales un candidat unic la funcția de premier în speranța de a-l învinge pe Viktor Orban și partidul său naționalist-conservator în alegerile generale de anul viitor.

După două runde de voturi preliminare, cursa pentru a conduce lista opoziției în alegerile din 2022 a fost câștigată de Péter Márki-Zay, primarul conservator în vârstă de 49 de ani din Hodmezovasarhely, neafiliat vreunuia din cele șase partide din alianța de opoziței. Contracandidata lui a fost social-democrata Klara Dobrev.

Márki-Zay a intrat în cursă direct în al doilea tur, după ce primarul Budapestei, Gergely Karácsony s-a retras din cursă.

În timpul campaniei, Márki-Zay, un catolic practicant și tată a șapte copii, a susținut că numai el poate atrage atât alegătorii de stânga, cât și pe cei conservatori, votanții obișnuiți al premierului Viktor Orbán, care conduce Ungaria din 2010.

Economist și inginer care a trăit în Statele Unite și Canada timp de cinci ani, Márki-Zay a atras atenția națională în 2018, când a câștigat cursa pentru a deveni primarul orașului Hódmezővásárhely. Oraș cu numai 40 de mii de locuitori, Hódmezővásárhely a avut din 1990 numai primari din partidul Fidesz, partidul premierului Orbán.

Victoria lui Márki-Zay i-a luat prin surprindere pe mulți analiști, pentru că mișcarea sa politică – lansată numai anul trecut – s-a consolidat în afara mediilor oficiale, controlate de Fidesz. Și anume pe internet, în dezbateri pe YouTube și alte rețele de socializare.

Péter Márki-Zay este un fost susținător al lui Orbán și un conservator convins. Într-un interviu în 2018, el declara: „Sunt un susținător deziluzionat al Fidesz și cred că cea mai progresivă perioadă din ultimii 28 de ani din Ungaria a fost primul guvern Orbán din 1998-2002. Mă consider un creștin, conservator, din extremă dreapta moderată ” (Népszava , octombrie 2018).

Mulți critici, inclusiv din alte țări membre în UE, îl acuză pe Orbán că a transformat Ungaria într-o democrație iliberală, că a favorizat corupția și că a subminat statul de drept , îngrădind și libertatea presei independente.

Analiștii cred că Márki-Zay ar putea atrage mulți alegători religioși și conservatori, fiind totodată și un candidat viabil pentru ungurii mai liberali din marile orașe.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG