Pentru prima dată în istoria post-comunistă a Ungariei, șase partide de opoziție, de la extrema dreaptă la extrema stângă, s-au unit și au ales un candidat unic la funcția de premier în speranța de a-l învinge pe Viktor Orban și partidul său naționalist-conservator în alegerile generale de anul viitor.
După două runde de voturi preliminare, cursa pentru a conduce lista opoziției în alegerile din 2022 a fost câștigată de Péter Márki-Zay, primarul conservator în vârstă de 49 de ani din Hodmezovasarhely, neafiliat vreunuia din cele șase partide din alianța de opoziței. Contracandidata lui a fost social-democrata Klara Dobrev.
Márki-Zay a intrat în cursă direct în al doilea tur, după ce primarul Budapestei, Gergely Karácsony s-a retras din cursă.
În timpul campaniei, Márki-Zay, un catolic practicant și tată a șapte copii, a susținut că numai el poate atrage atât alegătorii de stânga, cât și pe cei conservatori, votanții obișnuiți al premierului Viktor Orbán, care conduce Ungaria din 2010.
Economist și inginer care a trăit în Statele Unite și Canada timp de cinci ani, Márki-Zay a atras atenția națională în 2018, când a câștigat cursa pentru a deveni primarul orașului Hódmezővásárhely. Oraș cu numai 40 de mii de locuitori, Hódmezővásárhely a avut din 1990 numai primari din partidul Fidesz, partidul premierului Orbán.
Victoria lui Márki-Zay i-a luat prin surprindere pe mulți analiști, pentru că mișcarea sa politică – lansată numai anul trecut – s-a consolidat în afara mediilor oficiale, controlate de Fidesz. Și anume pe internet, în dezbateri pe YouTube și alte rețele de socializare.
Péter Márki-Zay este un fost susținător al lui Orbán și un conservator convins. Într-un interviu în 2018, el declara: „Sunt un susținător deziluzionat al Fidesz și cred că cea mai progresivă perioadă din ultimii 28 de ani din Ungaria a fost primul guvern Orbán din 1998-2002. Mă consider un creștin, conservator, din extremă dreapta moderată ” (Népszava , octombrie 2018).
Mulți critici, inclusiv din alte țări membre în UE, îl acuză pe Orbán că a transformat Ungaria într-o democrație iliberală, că a favorizat corupția și că a subminat statul de drept , îngrădind și libertatea presei independente.
Analiștii cred că Márki-Zay ar putea atrage mulți alegători religioși și conservatori, fiind totodată și un candidat viabil pentru ungurii mai liberali din marile orașe.