Linkuri accesibilitate

Ungaria nu mai plătește compensațiile pentru condiții proaste de detenție


Ungaria nu le va mai plăti deţinuţilor despăgubiri decise de instanţe, inclusiv de CEDO, pe motivul condiţiilor necorespunzătoare din închisori, a declarat miercuri Bence Tuzson, secretar de stat în guvernul Orban, citat de DPA. „Statul ungar a sistat plata compensaţiilor acordate delincvenţilor deţinuţi în închisori'', a anunţat Bence care a estimat la circa 12.000 numărul cazurilor de acest fel în Ungaria.

România a avut până în decembrie 2019 așa-numitul recurs compensatoriu, care permitea eliberarea din închisoare, înainte de termen, din cauza condițiilor proaste de detenție. Recursul a fost abrogat de Parlament fără ca România să fi îmbunătățit între timp condițiile din închisori.

La vremea la care legea fusese adoptată în formula care a eliberat 21.000 de deținuți în doar doi ani, România se afla în situația solicitării CEDO de a îmbunătăți situația din închisorile supraaglomerate din România.

CEDO avertizase România că vor urma sancțiuni pentru condițiile în care stau deținuții. Într-un raport al UE și al Consiliului Europei despre condițiile din închisori între anii 2005 și 2015, România nu avea o situație bună.

XS
SM
MD
LG