Linkuri accesibilitate

„Unii dintre noi ne putem apăra individual, dar de construit putem construi doar împreună” (Vlad Voiculescu/Republica.ro)


Stand de ziare la București.

Revista presei românești.

Alegerile europarlamentare din acest an au o încărcătură emoțională aparte, de aceea e posibil să se vadă o participare mai mare ca de obicei, scrie Ioana Ene-Dogioiu pe site-ul Ziare.com. Ea consideră că primul „decont” pe care trebuie să-l plătească coaliția PSD-ALDE după trei ani de guvernare găsește Partidul Social-Democrat într-o poziție nu tocmai favorabilă.

Trend descrescător, gesturi ale liderului Liviu Dragnea care numai bine nu fac partidului. A lipsit de le ceremonia de la Ateneu, a făcut declarații repetate împotriva comisarului european Corina Crețu (membră PSD). Drept urmare, partidul fondat de fostul premier Victor Ponta, Pro-România, a anunțat că o va pune pe Crețu în fruntea listei de candidaturi, așa că electoratul PSD va avea de ales între două formațiuni cu gene comune.

Dacă nemulțumiții de prestația oamenilor lui Dragnea vor merge spre Pro-România, PSD ar putea rămâne un fel de PRM. Analiza remarcă și anunțul fostului premier tehnocrat Dacian Cioloș că se va afla în fruntea listei PLUS (noul său partid) la europarlamentare. E în sfârșit o implicare electorală din partea unui politician considerat de mulți prea ezitant.

Un personaj cunoscut în viața publică, fostul ministru al sănătății Vlad Voiculescu, va fi candidatul PLUS la primăria capitalei. Noutatea e anunțată într-un interviu acordat de Voiculescu Ralucăi Ion pentru site-ul Republica.ro. Fostul ministru mai spune aici că PLUS se află în discuții avansate cu Uniunea Salvați România în vederea unei coaliții pentru alegerile parlamentare din 2020. „Unii dintre noi ne putem apăra individual, dar de construit putem construi doar împreună. Apărarea n-ar trebui să fie o soluție. E nedemn și e mare, mare păcat pentru poporul ăsta, în condițiile în care avem, probabil, cele mai bune condiții istorice pe care oamenii din țara asta le-au avut vreodată”.

În timp ce Iulian Fota se întreabă într-un articol apărut pe blogurile Adevărul dacă România nu va rata cumva șansa istorică de a deține președinția Consiliului Uniunii Europene, Ana Codău scrie în Revista 22 că lucrurile ar putea fi privite și altfel.

„Nu cumva, deși pe termen scurt (prestația oficialilor români) ne afectează imaginea de țară membră a UE, pe termen lung s-ar putea să fie salvarea noastră? Condamnatul Liviu Dragnea (…) nu mai e, de-acum, doar o problemă pentru statul de drept din România, la fel cum Vâlcov nu mai e doar consilierul premierului. De acum, aceștia sunt, timp de șase luni, mai mult ca oricând probleme europene”.

Pe site-ul Digi24 – un comentariu de Andrei Negusiu pe marginea discursului ținut la Ateneul Român de Donald Tusk, președintele Consiliului European, cu prilejul preluării oficiale a președinției europene de către România. Comentatorul face din Tusk un model în simetrie inversă cu premierul ungar Viktor Orban și trage o concluzie privind sensul cooperării europene. „Discursul lui Tusk de la București (...) este contraponderea perfectă pentru celălalt discurs, revanșard, iliberal, rostit în aceeași zi la Budapesta, de către premierul Ungariei. (...) Între aceste ortodoxii naționaliste a la Viktor Orban și ecumenismul european promovat de Donald Tusk avem de ales de fapt în luna mai. (…) Într-o lume în care nicio națiune europeană nu poate juca de una singură la același nivel cu americanii, chinezii sau rușii, miza este supraviețuirea împreună, nu separat. Iar «împreună» înseamnă același set de valori și reguli”.

XS
SM
MD
LG