Linkuri accesibilitate

Uniunea Europeană ar putea deschide discuțiile de aderare cu Albania și Macedonia de Nord


Uniunea Europeană ar putea deschide discuțiile de aderare cu Albania și Macedonia de Nord în câteva săptămâni, deoarece ambele țări au înregistrat progrese bune în pregătirile lor, a declarat joi, comisarul european pentru vecinătate și extindere Oliver Varhelyi.

Franța, care a blocat deschiderea discuțiilor cu Tirana și Skopje în octombrie, a indicat în februarie că discuțiile de aderare ar putea începe dacă Comisia Europeană le-ar face o evaluare pozitivă în martie.

Varhelyi a spus că raportul Comisiei, care va fi lansat săptămâna viitoare, a fost încurajator.

„Sunt înregistrate progrese serioase în ambele țări. Sunt foarte încurajat de faptul că aceste două țări au ales să accelereze (pregătirile lor)”, a spus el după o întâlnire a Grupului Vişegrad cu statele din Balcanii de Vest găzduite de Praga.

„Cu acest raport sper să conving statele membre că sunt gata și ar trebui să fim gata să deschidem negocieri”, a spus Varhelyi, adăugând că speră „foarte mult să înceapă negocierile cu Macedonia de Nord și Albania în săptămânile următoare”.

Dacă li se va permite să meargă înainte cu discuțiile de membru, aprobarea ar crea scena pentru un summit cu liderii UE și toate cele șase țări candidate din Balcanii de Vest - Serbia, Kosovo, Muntenegru, Albania, Bosnia și Macedonia de Nord – la Zagreb în mai.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG