Linkuri accesibilitate

Utilizarea resurselor energetice alternative ar putea cunoaște un avânt, prognozează IEA


Criza provocată de noul coronavirus ar putea aduce mari schimbări în echilibrul resurselor energetice la nivel global. Potrivit unui raport al Agenției internaționale pentru energie (International Energy Agency - IEA), citat de publicația The Bell, utilizarea resurselor energetice alternative ar putea cunoaște o ascensiune, în timp ce resursele tradiționale o prăbușire sau o stagnare.

Potrivit prognozelor, cererea la resurse energetice ar putea să scadă anul acesta cu 6%, ceea ce ar fi de șapte ori mai mult decât în anul de criză 2008 și ar echivala cu consumul unei țări ca India.

Agenția anticipează o scădere „colosală” a cererii la cărbune, petrol și gaze naturale. „În condițiile reducerii cererii la energie electrică, se mențin numai sursele regenerabile”, a afirmă directorul executiv al Agenției, Fatih Birol.

Cea mai mare reducere este prognozată în țările dezvoltate – 9% în SUA și 11 în Uniunea Europeană. Fiecare lună de autoizolare a țărilor din cauza pandemiei reduce cererea globală la resurse energetice cu 1,5%. După un deceniu de creștere continuă, anul acesta, cererea la gaze naturale ar putea să scadă cu 5% - cea mai mare din istoria sa. Cererea la cărbune s-ar putea reduce și mai mult – cu 8%, pentru prima oară după al Doilea Război Mondial, iar cea a petrolului – cu 9%.

Cota resurselor alternative – energia din surse regenerabile și cea atomică – pe plan global ar putea să ajungă la un nivel record de 40%. În actuala perioadă de criză, resursele așa zis alternative – energia apei, vântului și soarelui – sunt singurele care au înregistrat o creștere a cererii, în principal din cauza cheltuielilor mici de operare și a flexibilității în utilizare pe care le oferă.

Totodată, Agenția anticipează că emisiile de gaze de dioxid de carbon se vor reduce cu 8% până la sfârşitul anului, însă ar putea să revină rapid la nivelul anterior.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG