Linkuri accesibilitate

V.Beșleagă (scriitor): „Promisiunile sunt valuri, realizarea minimă”


Campanie electorală, Chișinău, octombrie 2020.
Campanie electorală, Chișinău, octombrie 2020.

Scriitorul, eseistul, prozatorul, traducătorul, Vladimir Beşleagă crede că toate alegerile din Republica Moldova sunt axate pe geopolitică.

Interviu electoral cu scriitorul Vladimir Beșleabă
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:09:58 0:00
Link direct

Așa este plasat teritoriul dintre Prut şi Nistru din punct de vedere geografic, din punct de vedere istoric, din punct de vedere al influenţei supraputerilor. Referitor la rezolvarea problemei transnistrene, Vladimir Beșleagă spune ca nu are şanse în timpul apropiat, nici pe termen mediu pentru că Rusiă nu este interesată de acest lucru, iar votul cetăţenilor din regiunea transnistreană la alegerile din 1 noiembrie ar presupune susţinerea unui candidat anume.

Vladimir Beșleagă: „Eu cred că promisiunile sunt valuri, valuri, valuri, dar realizarea lor este minimă.”

Europa Liberă: De ce?

Vladimir Beșleagă: „De ce? Pentru că situația actuală a Republicii Moldova este foarte precară și lucrul acesta s-a văzut și se vede, și se resimte, pentru că în ultimii ani - ce să mai vorbim? - Republica Moldova a devenit o zonă foarte gri și foarte uitată de lume. Este foarte trist că, după o perioadă de un an-doi, cât a fost ea țară de poveste, a venit reculul. Și asta se întâmplă nu numai acum, s-a întâmplat întotdeauna în zona noastră, în neamul nostru.”

Europa Liberă: Ce poate și ce trebuie să facă un președinte ca să scoată Republica Moldova din această stare?

Vladimir Beșleagă: „Președintele trebuie să-și facă datoria lui, pe care o are el, dar trebuie să facă alegătorii, electoratul, în sfârșit trebuie să facă o alegere, o opțiune radicală, nu conjuncturală, să aleagă o personalitate cu adevărat care să reprezinte viitorul, nu toate afacerile și toate învârtelile, și toate matrapazlâcurile. Aici se cere radical, nu e vorba nici de politică externă, nu e vorba nici de economie, pentru că noi economie bună și performantă nu o să avem niciodată, pentru că suntem în continuare o republică sau o zonă înapoiată, dar totul începe de la electorat, ce va alege electoratul, însă electoratul este pus astăzi într-o situație foarte complicată. Câți avem la alegeri, câți pretendenți? Opt!”

Europa Liberă: Societatea este polarizată, cei care aspiră la funcția de președinte promit să fie președintele tuturor cetățenilor. E cu putință acest lucru?

Vladimir Beșleagă: „Dna Valentina, eu cunosc ceva politică și știu că niciun președinte nu va putea realiza promisiunile sale dacă nu se va schimba atitudinea și mentalitatea electoratului.”

Europa Liberă: Cum poți să devii președintele tuturor într-o societate divizată, polarizată?

Vladimir Beșleagă: „Dumneata mă întrebi de societate scindată, dar eu o să te întreb – pe ce criterii este scindată societatea? Dacă noi punem în capul problemei geopolitica, asta nu se repară niciodată, poți să fii președintele tuturor doar făcând echilibristică.”

Europa Liberă: Cum?

Vladimir Beșleagă: „Făcând în mod machiavelic, aș zice. Lumea noastră aici este pe muchie de cuțit, jumătate încolo, jumătate încoace, dar anii trec și lucrurile se pot schimba. Știți care e blestemul neamului nostru de aici? Că noi am fost invadați de străini, că aici s-a schimbat echilibrul demografic, că acea parte de oameni străini care au venit în perioada regimului vechi au tendința de rupere, de distanțare, dar odată și odată o să le vină mințile la cap și la aceia. Dumneata mă întrebi de un președinte care să fie singur, președintele nu poate să facă decât să dea tonul. Prin ce? Prin propria lui persoană, prin propriul lui comportament, prin propria lui moralitate.”

Europa Liberă: Cine e majoritate și cine e minoritate în Republica Moldova dacă ne referim la bazinul electoral?

Vladimir Beșleagă: „Majoritatea este ruralul, țăranii, acolo este bazinul cel mai mare, dar la noi s-a format o situație foarte complicată din momentul când au venit și au fost admiși la alegeri transnistrenii. Transnistrenii sunt o diversiune și o mare diversiune în introducerea în echilibru, ei nu se supun legilor republicii, ei nu respectă legile republicii, ei nu respectă drepturile omului, dar sunt admiși masiv în procesul electoral. Asta este o diversiune atât de gravă și atât de serioasă, aș spune chiar criminală, pentru că asta nu este corect.”

Europa Liberă: Dvs. sunteți băștinaș de la Mălăiești, Grigoriopol...

Vladimir Beșleagă: „Da.”

Europa Liberă: Dacă Dvs. ați locui în satul de baștină, ați vrea să votați pentru alegerile prezidențiale din Republica Moldova?

Vladimir Beșleagă: „Dacă ar fi să fie, câți sunt acolo, 250 de mii de alegători, așa se estimează, cine sunt acei 250 de mii? Cine îi informează pe dânșii? Cine îi orientează? Ei sunt aduși și impuși să voteze exact așa cum vor ei, pentru că acolo sunt oameni foarte bine orientați, sunt oameni foarte cumsecade și care-și dau seama, și care cunosc, dar ei sunt în felul acesta mobilizați sau manipulați ca să voteze pentru un anumit candidat. Nu e vorba că n-aș vrea eu să votez, dar vreau să fiu informat, să știu ce-și propune acest candidat.”

Europa Liberă: Soluționarea problemei transnistrene ar trebui să ajungă să fie o prioritate pentru următorul președinte?

Vladimir Beșleagă: „Ea urma să fie o prioritate, dar nu o să fie rezolvată. De ce? Pentru că acest teritoriu ocupat de Federația Rusă este o bază militară pe care ea n-o s-o cedeze niciodată.”

Europa Liberă: Adică n-o să-și retragă armata rusă de pe teritoriul Moldovei?

Vladimir Beșleagă: „Niciodată! Armata rusă, dna Valentina, noi suntem la microfon, tu n-ai să dai lucrurile acestea pe care am să le spun eu, dar acolo teritoriul este împănat cu tot felul de armament, acolo este Doamne ferește, chiar în zona satului meu, în carierele de piatră de la Bâcioc, care se întind pe kilometri lungi, acolo este concentrat armament, dacă nu cumva și avioane și de toate celea, acolo este bucșit pământul. Dacă se sparg aceste butoaie sau recipiente, n-a rămas nimic, nu numai din satul meu, dar din toate satele dimprejur.”

Europa Liberă: Cum trebuie și cum poate fi rezolvată problema transnistreană?

Vladimir Beșleagă: „N-o să se rezolve, o să stea ca o piatră, dar rezolvări există în timp, există rezolvări așa cum a fost rezolvată Marea Unire, la care s-a visat, un secol întreg s-a visat, se poate rezolva doar după colapsul Imperiului Rus. Dacă se dărâmă și se distruge din interior, atunci se rezolvă și asta, pentru că vreau să spun că populația rusească care este și în Transnistria, și aici are simțul ei, ea nu este vinovată, ea a fost plasată aici, adusă, special infiltrată, de la nord adusă aici. Eu îi cunosc, îi cunosc personal pe mai mulți și ei ar fi bucuroși să trăiască într-o țară liberă, dar regimul care este la ei acolo este atât de barbar, atât de dur, atât de sălbatic, numai odată cu pieirea acelui regim se va rezolva și problema Transnistriei. Pentru că ce este Transnistria? Câteva raioane, un fleac, demult s-ar fi putut dezice Republica Moldova de Transnistria. Dar știi de ce nu se dezice? Pentru că însăși Republica Moldova de acolo își trage esența, dacă nu exista anul ‘24 și republica autonomă – Republica Moldova este o ficțiune, dar așa, chipurile, există istorie, există un document.”

Europa Liberă: La vot o să mergeți?

Vladimir Beșleagă: „Merg la vot, numaidecât merg la vot! Eu le-aș spune: oameni buni, deschideți ochii, oameni buni, deschideți mințile, e vremea să vină o doamnă, o doamnă de mare curățenie sufletească, de mare moralitate și treaba doamnei este să schimbe totul! Aici trebuie curățenie mare, aici trebuie deparazitare și numai ea poate să o facă, nimeni n-are să o facă.”

Europa Liberă: Ce ați dori să decidă aceste alegeri?

Vladimir Beșleagă: „Să decidă viitorul, pentru că sunt 30 de ani de brambureală pe dealuri, pe coclauri și se apropie termenul de 40 de ani ai lui Moise și, dacă noi nu o să reușim să ne orientăm și să ne limpezim nici în acești ultimi ani, gata cu noi, s-a zic cu noi, ne-am pierdut. Au rămas acești câțiva ani.”

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG