Linkuri accesibilitate

„Va fi sălbatic” (președintele Trump despre protestele de la Washington)


Suporteri ai președintelui Donald Trump protestează, susținând că alegerile prezidențiale au fost „furate”, Las Vegas, 8 noiembrie 2020. Protestele de miercuri, 6 ianuarie 2021 de laWashington au ca motto „#StoptheSteal”
Suporteri ai președintelui Donald Trump protestează, susținând că alegerile prezidențiale au fost „furate”, Las Vegas, 8 noiembrie 2020. Protestele de miercuri, 6 ianuarie 2021 de laWashington au ca motto „#StoptheSteal”

În Congres și pe străzi, Washington DC devine miercuri, 6 ianuarie, un centru nu doar al disputelor politice, ci și al manifestațiilor de protest.

În timp ce un număr de membrii republicani în Congres încearcă – o încercare mai mult simbolică - să anuleze rezultatul alegerilor prezidențiale, fără să aibă șanse de reușită, susținători ai președintelui Trump vor manifesta, în număr mare, pe străzile din Washington împotriva unei presupuse faudări a alegerilor prezidențiale. Sunt anunțate patru astfel de acțiuni de protest.

De la alegerile prezidențiale încoace, o coaliție care include adepți ai teoriilor conspirației, naționaliști albi, membri ai unor miliții auto-declarate și alte elemente extreme au venit în câteva rânduri în capitală, susținând acuzațiile nefondate ale președintelui Trump că alegerile ar fi fost fraudate. Aceste idei au fost vehiculate de mediile de informare conservatoare iar pentru cei care le frecventează în exclusivitate, au devenit chiar un substitut al realității, o realitatea alternativă bazată pe ficțiuni, alegații nedovedite și acuzații de fraudă infirmate în peste 60 de acțiuni în justiție, inițiate de Trump și de echipa sa la toate nivele justiției americane, inclusiv Curtea Supremă. Unde majoritatea este între timp conservatoare după ce Trump a avut șansa să numească trei noi judecători în cei patru ani de mandat.

Acea masă de susținători crede însă cu încăpățânare că alegerile au fost furate și este din ce în ce mai mânioasă.

Manifestațiile de până acum au inclus acte de violențe sporadice, dar există temerea că miercuri agresivitatea demonstranților ar putea crește și odată cu ea și pericolul.

Nu au fost înregistrate contra-manifestații, dar anterior rezidenți ai capitalei și zonelor limitrofe– în care mișcarea pro-Trump nu este răspândită - au fost atacați pe străzi. Grupări care sprijină alegațiile președintelui – cum este Proud Boys – vin cu intenția de a provoca tulburări.

La începutul lui decembrie încă, președintele își încurajat suporterii să vină pe 6 ianuarie la Washington, unde – scria el pe Twitter – va fi „sălbatic”. Iar acum a scris „O să fiu acolo. O zi istorică”.

Capitala americană este des scena unor proteste, de tote genurile, culorile și inclinații politice: doar anul trecut au fost inregistrate circa 800 de proteste diferite. Dar pentru extrema dreaptă, violențele reprezintă din ce în ce mai des, o formă asumată de militantism.

Săptămâni la rând, utilizatori anonimi au postat pe internet cum să fie introduse ilegal arme la Washington, unde dreptul la port-armă este doar pe baza de permis. Organizatori la dreapta și stânga spectrului politic au avertizat că se pot produce violențe.

Neo-naziști au îndemnat susținători pe Telegram să vină la Washington, pentru a-i intimida pe deputați și a promova agenda naționalistă.

Unul dintre mesaje spune „În care moment, americani înarmați vor prelua controlul asupra Washington-ului și începe să-i spânzure pe politicieni ?”. Peste 1.100 de persoane au indicat că sprijină acest mesaj. Alții au prezis un razboi civil împotriva inamicilor caracterizați drept comuniști, socialiști și membrii ai mișcării de rezistență auto-proclamată anti-fascistă „antifa”.

Șeful poliției din Washington, Robert Contee a spus că protestele pașnice sunt permise, dar că violențe nu vor fi tolerate. Numărul celor care vor opta pentru violență nu va fi probabil mare, dar experți arată că din ce în ce mai mult, mișcările extremiste optează pentru astfel de provocări.

XS
SM
MD
LG