Linkuri accesibilitate

„Putem avea legi perfecte, dar dacă nu avem oameni care să le implementeze, vor rămâne doar pe hârtie” (V.Gribincea/Noi.md)


Revista presei matinale la Radio Europa Liberă, 19 septembrie 2019.

Într-un editorial pentru Cotidianul, Alexandru Damian se întreabă dacă va vota Chișinăul din nou cu Andrei Năstase. El scrie că în 2018, Andrei Năstase reușea un rezultat excelent și câștiga alegerile anticipate pentru primăria Chișinău. „A jucat atunci rolul outsider-ului, mizând pe un discurs împotriva oligarhiei și binomului Plahotniuc-Dodon”, a subliniat Damian. Totuși, în opinia autorului, la alegerile locale din 20 octombrie, Andrei Năstase are nevoie să-și reinventeze mesajele și, în special, să reușească să mobilizeze tinerii sub 40 de ani la vot, marii absenți ai votului de anul trecut.

Deputatul din partea Partidului Mișcarea Populară din România, Eugen Tomac, a ținut un discurs în plenul Parlamentului European de la Strasbourg despre situația românilor din regiunea transnistreană despre care spune că este una disperată, transmite Radio Chișinău. „Acolo, exportul de frică și divizare practicat de Federația Rusă atinge cote alarmante. Acolo, discriminarea este la ordinea zilei”, a declarat Eugen Tomac. „Sunt unul dintre puținii politicieni cu interdicție de intrare în Federația Rusă, tocmai pentru că am condamnat public modul în care liderii ruși calcă în picioare drepturile și libertățile cetățenilor”, a mai spus parlamentarul.

Petru Bogatu scrie într-un editorial pentru Deschide.md despre motivul pentru care n-a fost arestat Vladimir Novosadiuc, directorul platformei Sputnik Moldova. Autorul menționează că Novosadiuc nu-i un simplu figurant în dosarul devalizării băncii. „În comparație cu peștii de apă dulce gen Reghina Apostolova sau Marina Tauber, el pare un cogeamite rechin”, scrie Bogatu. În opinia sa, dacă ținem seama de calibrul lui Novosadiuc, clemența de care a dat dovadă justiția față de el ridică semne de întrebare. Petru Bogatu a adăugat că în condițiile în care emanciparea justiției se reduce la schimbarea șefilor de procuraturi și judecătorii, justiția va rămâne la fel de politizată și dependentă de puterea executivă și legislativă ca și altădată.

„Cum a fost furat „Moldtelecom”-ul în ultimii zece ani: Firme-căpușe care înghițeau sute de milioane anual, deplasări în Dubai ale șefilor, angajări fictive și liste-VIP”, scrie Ziarul Național. Despre asta a anunțat directorul Agenției Proprietății Publice (APP), Eugen Moraru, care a prezentat rezultatele unui audit efectuat la companie. El a anunțat că au fost pornite mai mute anchete de serviciu în privința neregulilor depistate, iar astăzi „Moldtelecom” are o echipă de conducere nouă, formată de noul șef interimar de la companie.

Ar trebui să fim prudenți atunci când primim peste noapte gratuități, scrie jurnalista de investigație Liuba Șevciuc într-un comentariu pentru portalul Media-Azi. Autoarea menționează că absolut pentru toate anchetele și reportajele pe care le-a făcut în ultimii doi ani și jumătate pentru RISE Moldova a utilizat baze de date cu plată care costă mii de lei și care, culmea ironiei, conțin informații de interes public. Totuși, când Guvernul a anunțat că a elaborat un proiect de lege care prevede ca jurnaliștii să aibă acces gratuit la mai multe baze de date, au apărut mai multe semne de întrebare, deoarece instituțiile media vor trebui să se înregistreze ca operatori de date cu caracter personal. „Sperăm că instituțiile media care vor depune efortul de a se înregistra, dacă o va cere legea, să se înregistreze ca operator de date cu caracter personal, să aibă într-adevăr privilegiile promise și să nu ne pomenim cu noi surprize”, a conchis Șevciuc.

Expertul Vladislav Gribincea, citat de portalul Noi.md, spune că lucrurile nu se schimbă prin legi, ci prin acțiuni. Schimbarea modului de alegere a procurorului general nu este suficientă pentru ca Procuratura să fie depolitizată, a afirmat el. „Noi putem să avem legi perfecte, dar dacă nu avem oameni buni care să le implementeze vor rămâne doar pe hârtie”, a declarat Gribincea.

XS
SM
MD
LG