Linkuri accesibilitate

Criza Covid din Rusia: vaccinarea devine obligatorie în patru regiuni


Regiunea Sahalin din orientul îndepărtat al Rusiei devine a patra unitate administrativă din țară în care autoritățile sanitare locale au decis să impună obligativitatea vaccinării anticovid pentru unele categorii de angajați, pe fundalul agravării situației pandemice. Legislația rusă nu prevede obligativitatea vaccinării, ci stabilește că serurile profilactice pot fi administrate numai „cu acordul benevol și informat” al cetățenilor, iar persoanele care au contraindicații nu pot fi vaccinate.

Șefa direcției locale a Rospotrebnadzor, Olga Funtusova, a declarat că regiunea Sahalin a urcat pe locul opt după numărul de îmbolnăviri cu noul coronavirus, deși cu o lună în urmă era pe locul 82. Decizia privind obligativitatea vaccinării pe insula Sahalin va intra în vigoare de pe 21 iunie. Vor fi obligați să-și facă vaccinul anticovid angajații din domeniul servicii publice, educație, ocrotirea sănătății, comerț, alimentație publică, transport, cultură, precum și funcționarii instituțiilor municipale și de stat. Vaccinarea va fi obligatorie pentru 60% din angajați. Cei care vor refuza vaccinul, scrie Sakhalin.info, vor fi concediați temporar, până când își vor face vaccinul.

De pe 15 iunie, decizii privind impunerea vaccinării obligatorii anticovid pentru 60% din angajații domeniilor servicii publice, educație, sănătate, comerț, transport, cultură, precum și a funcționarilor de stat au adoptat și autoritățile sanitare din orașul și din regiunea Moscova, precum și cele din regiunea Kemerov. Primarul capitalei ruse Serghei Sobianin a motivat măsura prin „evoluția dramatică” a situației pandemice și creșterea bruscă a numărului de noi îmbolnăviri. Vaccinarea obligatorie ar urma să înceapă nu mai târziu de 15 iulie. Companiile care refuză vaccinarea sunt amenințate cu amenzi de la 50 de mii de ruble până la 1 milion de ruble (între aproximativ 700 și 14 mii de dolari) sau sistarea activității până la trei luni de zile.

Miercuri, Uniunea rectorilor din Moscova a recomandat instituțiilor de învățământ superior, de la 1 septembrie, să permită prezența la cursuri doar a studenților cu certificat de vaccinare sau cu certificat de prezență a anticorpilor, sau cu dovada că sunt alergici la vaccin, transmite agenția TASS.

Alte câteva regiuni din Rusia și-au anunțat intenția de a introduce vaccinarea obligatorie pentru angajații serviciilor publice.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat, miercuri, că nu se introduce și nici nu se discută despre impunerea vaccinării obligatorii la nivelul întregii țări.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG