Linkuri accesibilitate

Vaccinuri anti Covid-19, donate de România: „Mingea este în terenul nostru” (A.Nemerenco/ZdG)


Revista matinală a presei din R. Moldova.

Jurnal.md îl citează pe directorul Institutului Diplomatic Român, Iulian Fota, care într-o intervenție la Digi24 a comentat vizita președintelui român Klaus Iohannis în R. Moldova. „Sper ca dialogul dintre cei doi șefi de stat să fie unul substanțial pentru că R. Moldova are mare nevoie de dezvoltare și modernizare, dar și că România are tot interesul să ajute R. Moldova. Acest lucru este, fără dubii, și în favoarea noastră. Toți ne dorim vecini stabili, prosperi, democratici”, afirmă Iulian Fota. Potrivit lui, Maia Sandu anunță o epocă nouă în dezvoltarea R. Moldova. „Maia Sandu are în față o sarcină foarte dificilă, care ar copleși pe oricine, dar pe de altă parte, Maia Sandu nu este singură. E foarte multă lume de bună credință în R. Moldova care este de partea dânsei, sunt instituții care încearcă și să străduiesc să clădească statalitatea și cred că o vor ajuta și este foarte mult sprijin din partea Occidentului pentru a ajuta această țară”, a punctat directorul Institutului Diplomatic Român.

Revista presei matinale
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:43 0:00
Link direct

În cadrul vizitei sale la Chişinău Președintele României Klaus Iohannis a anunțat, între altele, că România va dona până la 200 de mii doze de vaccin anti-COVID-19 Republicii Moldova din vaccinurile pe care le obține prin intermediul Uniunii Europene şi că va trimite o echipă de specialiști care să ajute R. Moldova în pregătirea strategiei de vaccinare. Consiliera președintei R. Moldova în domeniul sănătății, Ala Nemerenco, a precizat că vaccinurile anti-COVID-19 pe care România le va oferi R. Moldova vor intra în țară în momentul în care Moldova va fi pregătită pentru a realiza vaccinarea, informează Ziarul de Gardă. Primii care vor fi vaccinați vor fi lucrătorii din sistemul de sănătate din prima linie, iar după ei, vor urma persoanele din alte categorii de risc. „Mingea este pe terenul nostru – termenii de vaccinare depind de cât de repede ne vom organiza și vom fi gata să preluăm vaccinul”, a mai spus Nemerenco.

Radio Chişinău relatează că organizaţia Expert Forum România a transmis președinților de la Chişinău şi Bucureşti o listă cu măsuri concrete pentru a ajuta R. Moldova într-un moment când s-a deschis o fereastră de oportunitate. Este vorba despre opt măsuri care prevăd, între altele, accelerarea conectărilor energetice, utilizarea inițiativelor Uniunii Europene neglijate până acum, pentru care Republica Moldova este deja eligibilă, ajutor mai eficient atât pe reforma anti-corupție, cât și operațional în investigațiile unde autoritățile române pot avea competență, precum şi un fond pentru ONG-urile din Republica Moldova. Expert Forum mai propune ca o autostradă din România să traverseze Prutul și ca 5 la sută din Programul Național de Dezvoltare Locală al României să fie alocate anual pentru proiecte de conexiune și cooperare transfrontalieră.

NewsMaker.md analizează într-un articol eventuale soluţii pentru depăşirea crizei politice generată de demisia Guvernului Chicu. Expertul în drept constituţional Alexandru Arseni susţine că preşedinta Maia Sandu nu are altă soluţie decât să numească un candidat la funcţia de premier. „Şeful statului nu poate să nu propună candidatura prim-ministrului. Este o normă imperativă. Preşedintele e obligat să o facă”. Arseni mai consideră că recenta hotărâre a Curţii Constituţionale potrivit căreia preşedintele e obligat să înainteze candidatul propus de o majoritate parlamentară formalizată este neconstituţională. „Președintele singur alege candidatul. Este dreptul lui discreționar. El poate lua în calcul poziţiile fracţiunilor parlamentare, dar alegerea candidatului este în responsabilitatea şefului statului”, conchide Alexandru Arseni.

Un alt expert în drept constituţional, Teodor Cârnaţ, afirmă, citat de TVR Moldova, că Maia Sandu joacă, în acest moment, un rol proactiv în această situaţie. „Poate trebuia să vină cu două decrete: unul cu privire la desemnarea unui premier interimar, după ce pleacă Chicu şi al doilea decret cu privire la numirea unui candidat la funcţia de premier. Dacă vine cu aceste decrete, timp de 45 de zile, CCM ar putea să constate că s-au epuizat toate căile constituționale şi să fie declanșat procesul alegerilor parlamentare anticipate”. Expertul mai crede că Maia Sandu ar putea propune un Cabinet de miniştri bine pregăitit, cu un program anti-criză, ce ar putea fi votat de către Parlament, iar în acest caz, declanşarea alegerilor parlamentare ar putea fi tergiversată. Analistul politic, Ion Tăbârţă, este de părere că situaţia Maiei Sandu este una complicată. „Ea se poate trezi şi cu surprize de la Partidul Şor şi PSRM. Să i se impună un Cabinet de miniştri, ceea ce va tergiversa alegerile anticipate”, afirmă Ion Tăbârţă.

Ziarulnational.md îl citează pe fostul consilier al Maiei Sandu, Vladislav Kulminschi, cu anunţul că Violeta Ivanov ar putea fi candidatul la funcţia de premier pe care îl vor propune Partidul Şor şi platforma Pentru Moldova. „Circulă zvonuri persistente că R. Moldova va fi fericită de candidatul la funcţia de premier, Violeta Ivanov. Aceasta va fi sprijinită şi de PSRM care, oficial, optează pentru alegeri anticipate. Vor fi acceptaţi si alţi „statalişti” – Nichiforciuc şi Andronachi. Totul e conform aşteptărilor”, spusţine Kulminschi.

Politologul Dionis Cenuşă face, într-o analiză pe ipn.md, un bilanţ al anului 2020 pentru statele Parteneriatului Estic, din care face parte şi R. Moldova. „Anul 2020 a dezvăluit multiplele slăbiciuni pe care le comportă regiunea Parteneriatului Estic. Pandemia s-a convertit în cel mai imprevizibil factor exogen, care a complicat condițiile de funcționare nu doar pentru economiile celor șase state, dar și pentru sistemele lor politice… Mai multe turnuri de situație au schimbat profund imaginea și perspectivele democratice ale anumitor state din regiune. În urma alegerilor naționale din grupul nordic al Parteneriatului a fost zdruncinat status-quo-ul elitelor vechi, ale căror existență este datorată unui sistem autoritar sau surselor variate de corupție… iar alegerile prezidențiale din Moldova au propulsat la putere forțe politice, determinate să livreze reforme și o guvernare mai bună”, notează politologul. „Deși statele Parteneriatului Estic intră slăbite în anul 2021, eventualul progres al UE în vaccinarea anti-COVID-19 și împărtășirea acestui succes cu vecinii estici poate fortifica rolul integrării europene în regiune. Pe lângă implementarea ambițiilor sale geopolitice, Bruxelles-ul are nevoie de o evaluare realistă atât a aliaților, cât și a actorilor problematici est-europeni, pentru a susține cu mai mult succes manifestările democratice din regiune”, concluzionează Dionis Cenuşă.

Reprezentanții fermierilor care protestează de mai multe săptămâni în centrul Capitalei, au avut marţi o întâlnire cu preşedinta Maia Sandu, pentru a discuta problemele cu care se confruntă fermierii în acest an agricol, informează agrobiznes.md. Unul din liderii protestatarilor Sergiu Stefanco spune că, este pentru prima dată când discuțiile au fost calme și există speranța că se vor identifica soluții pentru fermieri. „Am înaintat câteva propuneri și doamna Maia Sandu ne-a spus că trebuie să consulte aceste propuneri cu deputații din fracțiune, dar și cu consultanții săi, ca să vadă dacă sunt careva pârghii legale și dacă au mai lăsat vreo breșă cei care au dat bir cu fugiții”.

XS
SM
MD
LG