Linkuri accesibilitate

Valeriu Muravschi: „Sper că în tot ce declară Blocul ACUM sunt intenții serioase de a le realiza”


Un infografic cu rezultatele alegerilor 2019
Un infografic cu rezultatele alegerilor 2019

Interviul dimineții cu economistul fost prim ministru al R. Moldova.

De ce Republica Moldova rămâne țara tuturor posibilităților, dar nu neapărat bune? Cum se explică și cum poate fi depășită starea de neașezare politică care se accentuează pe măsură ce se perindă generațiile de politicieni?

Punctul de vedere al economistului Valeriu Muravschi, prim-ministru în una dintre cele mai grele perioade ale Republicii Moldova, în convorbirea care urmează.

Interviul dimineții: cu Valeriu Muravschi
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:15:02 0:00
Link direct


Valeriu Muravschi: „M-am implicat și eu în politică la începutul anilor ’90, având o experiență oarecare, am încercat să pun umărul. Desigur, credeam că este posibil de făcut multe lucruri, deși înțelegeam, într-o măsură oarecare, că o să fie foarte complicat. Ca să fiu mai convingător, deci, în perioada ’91-’92 am avut trei întâlniri cu secretarul de stat al Statelor Unite, James Baker, printre altele, o mare personalitate, un mare politician. E clar că Uniunea Sovietică se destrăma, eu aș spune așa, diplomatic, că Statele Unite nu erau împotrivă; în același timp, Statele Unite își făceau mari griji, fiindcă era arma atomică și în Federația Rusă, și în Belarus, și în Ucraina, și în Kazahstan și clar că aveau mari îngrijorări, dar problema era alta.

Valeriu Muravschi în studioul Europei Libere la Chișinău
Valeriu Muravschi în studioul Europei Libere la Chișinău

La cele trei întâlniri pe care le-am avut – cine eram noi, Republica Moldova?, încă nu ne știa nimeni, dar dintr-o parte eu simțeam un fel de încurajare, iar pe de altă parte, așa – abia-abia o compătimire. Sigur era mare diferența de vârstă și tot timpul nu mă părăsea gândul – avem noi viitor sau nu avem viitor?”

Europa Liberă: Și răspunsul astăzi care e?

Valeriu Muravschi: „Mai mult, Valentina, ca să fiu încă și mai convingător – la o întâlnire de la Washington, mi se pare că în iunie ‘92 - la Departamentul de Stat s-au semnat niște acorduri și secretarul de stat îmi spune: „Dl prim-ministru, poate să vă conduc jos, la ieșire”? Eu zic: „Desigur, sunt recunoscător”. Și ieșind din Departamentul de Stat, acolo într-un hol mare, la primul etaj, la peretele din spate era în centru drapelul Statelor Unite și prin părți drapelele statelor cu care Statele Unite aveau relații diplomatice. Și mergând de la ascensor, eu îi spun: „Dle secretar de stat, iată acesta-i tricolorul României”. El se uită, se uită și mergem mai departe vreo câțiva metri și când văd îi tricolorul Republicii Moldova. El se oprește și zice: „Dle prim-ministru, dar eu nu văd diferență”. Și eu îi spun: „Nu-i mare diferența, pur și simplu pe drapelul Republicii Moldova este stema”, iar el zice: „Dar se poate să ne întoarcem la drapelul României”? S-a mai uitat și zice: „Da, o mică diferență...”. Cum credeți, asta era o aluzie? Trebuia să ne pună pe gânduri, dacă vorbim de viitorul Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Să vorbim despre incertitudinea de pe scena politică de la Chișinău. Dvs. vă este clar ce se hotărăște după 24 februarie când au avut loc alegerile parlamentare?

Valeriu Muravschi: „Mie de mult îmi era clar, încă până la alegeri,

80 la sută din electoratul activ, conștient îi plecat peste hotare...

din momentul în care s-a modificat sistemul electoral, din momentul în care noi știm situația reală de aici din Republica Moldova. Practic, 80 la sută din electoratul activ, conștient îi plecat peste hotare. Într-o măsură oarecare, eu așteptam aceste rezultate.”

Europa Liberă: Ce trebuie să se întâmple mai departe? Aceste trei partide, cel puțin fără deputații care au acces pe lista Partidului „Șor”, nu găsesc deocamdată înțelegere, limbaj comun. Ce credeți că se va întâmpla în continuare?

Valeriu Muravschi: „În primul rând, eu ca economist, desigur, ca cetățean, aș dori cumva să se găsească o soluție de administrare a treburilor, de guvernare.”

Europa Liberă: Propuneți Dvs. soluția pe care trebuie s-o găsească ei.

Valeriu Muravschi: „Dna Valentina, mi se pare că aici, în Republica Moldova, în Basarabia aproape că nu sunt soluții. Să mă scuzați că o spun așa, cu pesimism. Eu, ca economist, aș dori

Nu că sunt divergențe, pur și simplu, dar sunt poziții diametral opuse în viziunea cum se construiește statul ...

desigur să se formeze o guvernare. Pe de altă parte, între aceste formațiuni, și dacă vorbim de Blocul ACUM, nu că sunt divergențe, pur și simplu, dar sunt poziții diametral opuse în viziunea cum se construiește statul, cum se administrează statul, cum se administrează economia, societatea, sistemul judiciar. Eu vreau să sper că tot ce declară Blocul ACUM nu sunt numai declarații, dar și intenții serioase de a le realiza.”

Europa Liberă: Cu cine?

Valeriu Muravschi: „Adică, eu nu-mi imaginez, deși, vă spun sincer, îmi doresc lucrul acesta, dar nu-mi imaginez cum pot să se

În politică sunt diferite situații, când chiar formațiuni care se dușmănesc până la urmă ajung la niște înțelegeri tactice...

unească aceste formațiuni între ele, deși – noi știm – în politică sunt diferite situații, când chiar formațiuni care se dușmănesc până la urmă ajung la niște înțelegeri tactice. Dar, vă spun, nu confundați problemele astea care se întâmplă în țările din Uniunea Europeană și cu Republica Moldova. Aici e cu totul altceva.

Noi avem o mare problemă și asta practic mi-a dat-o de înțeles și secretarul de stat James Baker – noi suntem între Occident și Orient, între Rusia, să spunem, și Occident. Și asta ne creează foarte mari probleme, foarte mari, începând cu populația noastră dispersată și foarte simplu manipulată. N-ați văzut când din Transnistria votau? Dle, parcă erau sălbatici, pentru 200 de lei, unul peste altul se cățărau. Asta-i marea tragedie a noastră. Din păcate, lucrurile astea se întâmplă și în partea dreaptă a Nistrului.”

Europa Liberă: Mai sunt, dle Muravschi, și alte state care se află între Occident și Răsărit. Spuneați de lipsa de soluții pentru Republica Moldova. De ce totuși, în opinia Dvs., Republica Moldova rămâne o fostă republică sovietică, cum s-ar spune, și nu un stat modern, care să fie eficient pentru cetățenii săi?

Valeriu Muravschi: „Din păcate, cu mare regret eu ajung la concluzia că în mare măsură lucrurile astea erau o iluzie, fiindcă

În lupta asta geopolitică între Rusia și Occident, noi suntem pe muchia cuțitului...

repet: noi, în lupta asta geopolitică între Rusia și Occident, suntem pe muchia cuțitului – orice mișcare a lor oricât de mică pentru noi poate să fie fatala, catastrofală și în lupta asta mare nu prea deranjează, cel puțin pe Rusia, viitorul nostru.”

Europa Liberă: Tocmai Igor Dodon a mers la Moscova, acolo a fost și Zinaida Greceanîi, lidera Partidului Socialiștilor. Credeți că decizia PSRM pe care trebuie s-o ia astăzi socialiștii este coordonată cu Kremlinul? Ce vor decide socialiștii astăzi?

Valeriu Muravschi: „Eu cred că ei sunt finanțați și în toată politica lor ei cel puțin raportează la Kremlin ce au de gând, dar poate să se întâmple o formulă de alianță, de coaliție, nu știu cum, între socialiști și Blocul ACUM numai în cazul în care socialiștii ar accepta – și nu așa, dar în scris – toate condițiile pe care le pune blocul ACUM, întrucât condițiile pe care le pune blocul ACUM sunt în interesul viitorului Republicii Moldova și al cetățenilor.”

Europa Liberă: Moscova ar fi interesată să plece Vladimir Plahotniuc și Partidul Democrat de la guvernare?

Valeriu Muravschi: „Eu nu știu în ce măsură, dar văd, cel puțin după declarații, iată în declarația lui Kiseliov de la „Vesti”, în alte declarații, dar e greu de... Mai spun încă o dată: în politică e foarte complicat de crezut până la urmă, fiindcă în politică nu sunt niciodată – cum a spus Winston Churchill sau cine? – nu sunt prieteni, sunt numai interese.”

Europa Liberă: Și interesele PD-ului astăzi care ar fi?

Valeriu Muravschi: „Dar care sunt interesele PD-ului? Să se mențină la guvernare! Ei au mari probleme, unii sau alții, cu legea, cu mai multe lucruri, nu mai vorbesc de ambițiile de-a dreptul bolnăvicioase de a se menține la putere. Asta chiar e cu totul ieșit din comun. Cu atât mai mult că e de neevitat pericolul personal care poate să-i aștepte pe unii sau alți membri ai partidului acesta.”

Europa Liberă: Și cine ar fi gata să-i ajute ca ei să se perpetueze la cârma Republicii Moldova?

Valeriu Muravschi: „Eu cred că cel mai real e totuși... Ei sunt destul de aproape, iată dacă vorbim chiar despre ultimii trei ani, uitați-vă în câte cazuri ei au votat împreună cu socialiștii. Adică au găsit limbaj comun, tacit, așa...”

Europa Liberă: Adică vedeți mai firească o aliere a acestor două formațiuni?

Valeriu Muravschi: „Eu cred că-i mult mai aproape decât o coaliție într-o formă sau alta a Blocului ACUM cu socialiștii.”

Europa Liberă: Dar, nuanțat, și cei de la PD au spus că ar exista divergențe între socialiști și democrați...

Valeriu Muravschi: „Dna Valentina, în politică câte se spun... Dvs. să credeți 5% din ceea ce se spune, și atunci tot cu rezerve.”

Europa Liberă: Dar cetățenii, când merg și votează, votează inclusiv pentru ceea ce li se promite?

Valeriu Muravschi: „Desigur și cu tot respectul, eu personal sunt de la sat, dar cine a rămas acolo? Vai de capul nostru!...”

Europa Liberă: Pe cât de realist vedeți acest pachet cu care vin deputații blocului ACUM și ideea Maiei Sandu, lidera PAS, care a spus că ar fi gata să-și asume responsabilitatea conducând un Guvern minoritar? Credeți că pentru realitățile Republicii Moldova ar fi o șansă să ajungă la putere un Cabinet de miniștri minoritar?

Valeriu Muravschi: „Nu cred, fiindcă nu-i problema că-i Guvern

Nu-i problema că-i Guvern minoritar, problema e că Guvernul acesta minoritar, o să întreprindă niște acțiuni contra intereselor celorlalte două partide care sunt în Parlament...

minoritar, problema e că Guvernul acesta minoritar, care ar reprezenta pe Maia Sandu și colegii săi, o să întreprindă niște acțiuni contra intereselor celorlalte două partide care sunt în Parlament. Și atunci, cine o să voteze inițiativele astea? Asta-i marea problemă.”

Europa Liberă: Anticipatele ar fi o soluție?

Valeriu Muravschi: „Ele întotdeauna sunt o soluție, dar nu cred că în cazul Republicii Moldova. Iată, haideți așa, ipotetic, să ne imaginăm ce o să se întâmple până în iunie-iulie. Ce poate să se întâmple în Republica Moldova? Au să mai plece câteva zeci de mii de cetățeni. Asta-i marea problemă. Dacă s-ar lua decizii, de exemplu...”

Europa Liberă: Lăsați să se înțeleagă că, dacă se ajunge la anticipate, aceleași forțe ar nimeri în Parlament?

Valeriu Muravschi: „Eu cred că da. Posibil că Șor ar mai scoate niște bani și posibil chiar să-și mărească numărul de deputați, dar în principiu cred că ar rămâne aceleași proporții. Dacă s-ar schimba condițiile, sistemul electoral, desigur ar fi o altă situație, dar... Eu în genere sunt optimist și doresc binele la oameni, dar uneori ca economist trebuie să te uiți real la lucruri. Și am auzit

Se poate de mers la compromis, la unele lucruri, dar nu știu dacă se poate de cuprins...

zilele acestea o frază spusă de marele Lev Tolstoi, drept că în alt caz, dar, chipurile... „Iaca, dacă sunteți trădați, cum vă simțiți”? Și el a spus așa: „Ca și cu mâinile frânte, adică pot să-l iert, dar nu pot să-l cuprind”. Și aici, în cazul nostru cu alianța asta, adică se poate de mers la compromis, la unele lucruri, dar nu știu dacă se poate de cuprins.”

XS
SM
MD
LG