Linkuri accesibilitate

Valeriu Pașa: „Există simboluri care ar trebui să-i unească pe moldoveni”


Ziua de 9 mai la Chișinău
Ziua de 9 mai la Chișinău

Un interviu cu activistul civic la organizația neguvernamentală WatchDog.md.

Câte partide, atâtea sărbători la Chișinău joi, de Ziua Victoriei. Cu toate acestea, liderul democrat Vlad Plahotniuc scria, pe pagina sa de Facebook, că această zi ar fi devenit „o sărbătoare a păcii și a unității moldovenilor”, care dau un exemplu de urmat și politicienilor divizați”. Corespondenta noastră a discutat cu Valeriu Pașa, activist civic la organizația neguvernamentală WatchDog.md, tocmai despre acest aspect:

Valeriu Pașa în dialog cu Valentina Ursu
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:44 0:00
Link direct

Europa Liberă: Patru partide parlamentare au împărțit ieri centrul Chișinăului. Partidul Socialiștilor a organizat un marș de amploare, Partidul „Șor” a organizat un concert grandios, Partidul Democrat a organizat o manifestare de amploare cu ocazia Zilei Europei și Zilei Victoriei și deputații Blocului ACUM au mărșăluit pe străzile Chișinăului. Ce semnificație are ziua de 9 mai pentru moldoveni?

Valeriu Pașa în studioul Europei Libere
Valeriu Pașa în studioul Europei Libere

Valeriu Pașa: „Iată felul în care ați explicat ceea ce s-a întâmplat ieri reflectă ceea ce a ajuns să însemne 9 mai pentru Republica Moldova; în mare parte – un simbol de dezbinare. Lucru care este extrem de prost, pentru că eu, unul, nu cred că această zi este ceva ce avem de împărțit. Din contra, sunt niște simboluri care ar trebui să-i unească pe moldoveni, indiferent de opțiunile lor geopolitice sau de apartenența lor etnică sau lingvistică.”

Europa Liberă: Și dacă centrul Chișinăului au putut să-l împartă, deocamdată în pereții Legislativului aceste patru formațiuni pare-se că nu au lăsat nici măcar loc pentru bună ziua, deși dl Candu, unul din fruntașii Partidului Democrat a fost întrebat despre posibilitatea alegerilor parlamentare anticipate sau crearea unei majorități în Legislativ, el a spus că politic și în general se va face tot posibilul din partea democraților pentru a se evita alegerile parlamentare. E posibil să fie evitat un nou scrutin?

Valeriu Pașa: „Desigur că este posibil prin metoda consacrată din anul 2015-2016, când dl Plahotniuc, în fruntea Partidului Democrat, racolează prin toate metodele care le trec lor prin cap deputați din alte fracțiuni, metode care nu au nimic cu democrația. Și astfel își înjgheabă din nou o majoritate parlamentară și revenim la ceea ce am avut înainte de alegerile parlamentare, doar că de data aceasta le este mult mai greu, pentru că prin

În momentul în care colaborezi cu ei, ajungi sub pragul electoral. Asta a devenit o lege nescrisă în politica moldovenească...

2015 majoritatea partidelor parlamentare erau disperate. Pur și simplu conștientizau că nu mai trec pragul electoral. Acesta era cazul Partidului Liberal Democrat, Partidului Comuniștilor și, respectiv, deputații din acele partide erau foarte dispuși spre compromisuri din astea imorale, bănuiesc că și ilegale.

Iar acum situația este mult mai complicată pentru cei din Partidul Democrat, pentru că toate partidele deja au înțeles: în momentul în care colaborezi cu ei, ajungi sub pragul electoral. Asta a devenit o lege nescrisă în politica moldovenească.”

Europa Liberă: Și dacă dl Candu vorbește cu rezerve despre anticipate, un fruntaș socialist, Grigore Novac, ne-a declarat că mai degrabă vor fi anticipate, invocând imposibilitatea de a ajunge la un acord cu Blocul politic ACUM...

Valeriu Pașa: „Da, din ceea ce se vede deocamdată...”

Europa Liberă: ...și socialistul respinge o eventuală alianță PSRM-PD.

Valeriu Pașa: „Este firesc că socialiștii nu vor ca partidul lor să dispară, pur și simplu să nu mai treacă pragul la următoarele alegeri și de asta nu sunt dispuși ca partid să facă această alianță, dar asta nu înseamnă că unii membri din interiorul PSRM nu ar putea să cedeze presiunilor. Cel mai probabil, într-adevăr, vom ajunge la alegeri parlamentare anticipate, iar principala problemă aici este cum se vor desfășura aceste alegeri, și anume cine va asigura desfășurarea lor.

Dacă este aceeași Comisie Electorală Centrală pe care o avem

Dacă avem aceeași conducere a Ministerului de Interne și a Poliției, dacă avem aceeași componență a Curții Constituționale, atunci va fi foarte greu să credem că aceste alegeri vor fi libere și corecte...

acum, dacă avem aceeași conducere a Ministerului de Interne și a Poliției, dacă avem aceeași componență a Curții Constituționale, atunci va fi foarte greu să credem că aceste alegeri vor fi libere și corecte. Și opinia mea este că partidele parlamentare declarate de opoziție, și anume PSRM și Blocul ACUM anume asupra acestui subiect ar trebui să se concentreze. În momentul în care ei conștientizează că nu pot face o alianță împreună și mi se pare absolut firesc, pentru că astea au fost promisiunile lor electorale. PSRM, prin intermediul lui Igor Dodon, în repetate rânduri înainte de alegeri a spus că fie PSRM ia majoritatea, fie vom avea anticipate. Iar cei de la Blocul ACUM au spus că nu vor face alianță cu socialiștii. În cazul dat nu le rămâne decât să se înțeleagă pentru a crea un cadru firesc pentru alegeri libere și corecte parlamentare anticipate.”

Europa Liberă: Iar într-un interviu cu Europa Liberă copreședintele Blocului ACUM, Andrei Năstase, a declarat că el mai speră că totuși se vor găsi suficienți deputați în Parlament, nu neapărat doar din tabăra socialiștilor, ca să pună în discuție pachetul promovat de către deputații Blocului ACUM, pachetul antioligarhie.

Valeriu Pașa: „Sper și eu la acest lucru, pentru că acele proiecte de legi sunt bune, dar cu siguranță nu sunt suficiente, pentru că suntem în situația în care a doua sau a treia zi după ce sunt votate aceste legi poate să vină Curtea Constituțională și să le anuleze. Deci suntem într-un fel de vid din acesta de putere, când există instituții cum este Curtea Constituțională care pur și simplu uzurpează puterea de stat și în cazul dat nu este suficientă doar o majoritate din astea ad-hoc, formată din deputați care ar veni din diferite partide, este nevoie de un mesaj tranșant transmis către toate instituțiile statului, inclusiv acea Curte Constituțională, că

E nevoie de un mesaj, o imagine clară ca toți, începând de la ultimul polițist de sector și terminând cu șeful Curții Constituționale...

guvernarea Partidului Democrat s-a terminat, chiar dacă nu se instaurează o altă guvernare și să aleagă organe independente, realmente independente, în primul rând, CEC-ul, care să creeze cadru pentru alegeri anticipate normale.

E sper că se va întâmpla, dar nu este suficient pur și simplu un vot în Parlament, e nevoie de un mesaj, o imagine clară ca toți, începând de la ultimul polițist de sector și terminând cu șeful Curții Constituționale, să conștientizeze că povestea s-a terminat.”

Europa Liberă: Dar dacă se ajunge la anticipate, ele trebuie să fie organizate de actualul Guvern în exercițiu, condus de Pavel Filip?

Valeriu Pașa: „Nu! Este exclus. Deci, asta este cea mai mare problemă, cel mai important lucru asupra căruia trebuie să convină partidele de opoziție e instaurarea unui Guvern tehnocrat, independent, oricum ar fi el, care să nu fie nici al socialiștilor, nici al Blocului ACUM, pur și simplu, un grup de oameni care să aibă un singur scop – asigurarea desfășurării alegerilor libere și corecte. Atât!”

Europa Liberă: Dar recent șeful statului, Igor Dodon, declara că pentru funcția de premier el ia în considerare două variante: unul dintre potențialii candidați ar putea să fie din rândurile PSRM, iar celălalt – chiar de la Președinție.

Valeriu Pașa: „Opinia lui Igor Dodon în această situație este mai puțin importantă. În condițiile în care două partide care constituie

Președintele Dodon a ales să stea preș în fața lui Vlad Plahotniuc, lucrul acesta îl face de ani de zile...

o majoritate de peste 60 de mandate în Parlament ajung la înțelegerea să desemneze un candidat, Igor Dodon nu se poate pur și simplu opune. Președintele Dodon a ales să stea preș în fața lui Vlad Plahotniuc, lucrul acesta îl face de ani de zile, se lasă călcat în picioare, prin aceste decizii absolut abuzive ale Curții Constituționale, care îl suspendă, îl înlătură, fac ce vor cu el, lui se pare că îi place acest rol, el l-a acceptat, dar asta nu înseamnă că același rol trebuie să-l accepte întreg Partidul Socialiștilor. S-ar putea ca la un moment dat ei să conștientizeze că dl Dodon îi trage pur și simplu în jos. Și atât.”

Europa Liberă: Și dacă conștientizează acest lucru, ar putea să fie fisuri între Președinție, între președinte și PSRM?

Valeriu Pașa: „Ele, da fapt, deja există. Poate nu sunt atât de vizibile, nu sunt atât de grave și importante, dar ele sunt. Și dacă Igor Dodon este totalmente lipsit de curaj, nu îndrăznește sub nicio formă să se opună și să-și îndeplinească promisiunile pe care le-a dat moldovenilor în campania electorală, pentru că atunci când a ieșit în fața cetățenilor, cetățenii știau că aleg un președinte care va lupta pentru interesele lor și se va opune acestei guvernări oligarhice. Și el a făcut exact inversul și chiar în momentul acesta când are ocazia absolut unică în timp foarte scurt să dea peste cap această guvernare, el nu o face. Atunci este totul clar cu omul acesta și nu mai poți miza pe el. Să își asume urmările.”

Europa Liberă: Tot mai multe sunt vocile care spun că atât Igor Dodon, cât și socialiștii ar fi prinși între două forțe – Moscova, pe de o parte, și Vladimir Plahotniuc, pe de altă parte. Cum să iasă din acest cerc vicios?

Valeriu Pașa: „Trebuie să învețe lecția și să nu se mai bage în astfel de jocuri care-i depășesc pe ei și care nu fac bine Republicii Moldova, să se așeze împreună cu cei de la Blocul ACUM și să ia decizii care sunt convenabile cetățenilor Republicii Moldova, nu decizii care convin politic unei sau altei părți, dar exact restabilirea regulilor de joc politic normale în Republica Moldova. Acesta-i un lucru care convine tuturor, să se meargă apoi la alegeri și cine va câștiga, pe cine vor alege cetățenii în vot cinstit, acela să guverneze Republica Moldova. Este absolut normal.

Orice continuare a acestor jocuri, că noi vrem funcția asta sau noi nu vrem, pentru că nu știu cum nu ne-a plăcut, astea sunt doar niște găselnițe pentru a motiva, de fapt, menținerea la putere a actualei guvernări a lui Vlad Plahotniuc.”

Europa Liberă: Miza pe factorul extern care ar putea să ajute la un deznodământ politic în Republica Moldova o puneți pe Est, pe Vest?

Valeriu Pașa: „Se exagerează. Vestul a dat foarte clar de înțeles că nu are de gând să repete greșelile sale din trecut și să intervină cumva activ în formarea, formatarea guvernărilor în Republica Moldova; Estul a dat clar de înțeles că nu este gata să își piardă investiția în Partidul Socialiștilor și a dat de înțeles că, dacă merg

Este mare păcat că Partidul Socialiștilor este implicat în acest joc, pentru că asta este o acceptare, o invitare directă a unei puteri externe să se implice în treburile Republicii Moldova...

cu Plahotniuc, merg în continuare pe cont propriu și președintele Putin și Federația Rusă nu-i va mai susține nici financiar, nici mediatic, nici cu imagine.

Deci, Federația Rusă își face jocul său și este mare păcat că Partidul Socialiștilor este implicat în acest joc, pentru că asta este o acceptare, o invitare directă a unei puteri externe să se implice în treburile Republicii Moldova, nu face bine. Până la urmă s-a dovedit că nu face bine nici lor, uite, s-au pomenit în situația aceasta. Cui trebuia?”

XS
SM
MD
LG