Linkuri accesibilitate

Vechiul NATO și noul Macron – două strategii diferite


Preşedintele francez Emmanuel Macron prezentând un grafic cu cheltuielile pentru apărare. 19 decembrie 2017
Preşedintele francez Emmanuel Macron prezentând un grafic cu cheltuielile pentru apărare. 19 decembrie 2017

Efectul interviului lui Emmanuel Macron publicat vineri în săptămânalul britanic The Economist se face încă simțit, mai ales faptul că Macron a spus, spre surprinderea generală, că NATO s-ar afla în moarte cerebrală (brain-dead).

Mai mult, întrebat dacă el mai vede faimosul Articol 5 al NATO, care spune că un atac împotriva unuia din membri va fi considerat un atac împotriva tuturor, ca pe o garanție de securitate, Macron spusese sec în interviu: „I don’t know”.


Ideea centrală a interviului lui Macron în The Economist nu era nouă și a fost repetată de felurite Cassandre pe toate tonurile, mai ales odată cu președinția lui Donald Trump: America întoarce spatele Europei și e timpul ca vechiul continent să se trezească până nu e prea târziu. Pentru prima oară Europa se confruntă cu un președinte american care nu îi împărtășește idealurile. Nu ne mai putem aștepta ca America să apere Europa, spune Macron, iar intervenția Turciei în Siria și abandonarea kurzilor de către Trump, în indiferența generală, a arătat că NATO este în moarte cerebrală (brain-dead), iar Europa stă pe marginea prăpastiei.

Țările NATO, dar și înalții oficiali ai instituțiilor au reacționat de îndată după ce Macron a zis despre Alianță ceea ce nici măcar Trump nu spusese. Angela Merkel a spus că nu împărtășește viziunea «radicală» despre NATO și Europa a lui Macron. «Nu cred că un asemenea verdict pripit era necesar, chiar dacă avem probleme și chiar dacă trebuie să ne revenim», a spus joi cancelara, vorbind alături chiar de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, aflat în vizită oficială la Berlin.

Stoltenberg, la rândul său, a răspuns printr-un tweet că UE nu poate să apere Europa și că, evident, NATO este la fel de necesar ca oricând.

Secretarul de Stat SUA, Mike Pompeo a insistat că « NATO rămâne istoric unul dintre partenerii noștri istorici cei mai importanți ». (Pompeo nu a amintit faptul că Trump însuși, în ianuarie 2017, tratase NATO de « obsolete », adică învechit și inutil.)

Ministrul de externe german Heiko Maas s-a distanțat, de asemenea, de Macron, spunând duminică într-un articol că „nici Germania, nici Europa nu se vor putea apăra” fără ajutorul Statelor Unite. Până și premierul Croației a intervenit luni pentru a spune cât de necesar este NATO, iar premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a calificat remarcile lui Macron drept “periculoase”.


Toate aceste divergențe survin în vreme ce Washington-ul face presiuni ca aliații din NATO să-și îndeplinească angajamentele asumate în cadrul NATO cu privire la creșterea bugetelor pentru apărare, precum și pe fundalul disputelor între aliați cu privire la Iran, Rusia și securitatea colectivă.

Numărul și importanța reacțiilor pune în lumină conflictul dintre o organizație --NATO- deja șubrezită de atitudinea cel puțin dezinvoltă pe care au avut-o până acum față de ea principalii doi membri în termeni de importanță numerică a armatelor --SUA și Turcia-- și dorința personală de afirmare a lui Macron, care, după ce a repus Franța in centrul Uniunii Europene, folosește acum orice ocazie pentru a-și lărgi influența, ba chiar, cum a arătat-o vizita sa în China, Macron e gata oricând să se identifice cu Europa, comportându-se de parcă ar fi un soi de președinte al UE.

Pentru asta, Macron a pus la punct o tehnică retorică prin care nu mai ține cont de vechile convenții diplomatice, cum a făcut-o și săptămâna trecută când a spus că Bosnia este ‘o bombă cu întârziere’, sau prin felul în care a a reacționat cu iritare atunci când candidata sa pentru Comisa Europeană, Sylvie Goulard, a fost respinsă de Parlament, iar el acum a numit un candidat și mai contestat: ultra-bogatul “căpitan de industrie” Thierry Breton.

În interviul din The Economist, Macron mai vorbea, din nou cu aparentă înțelegere, despre Putin, spunând că nu crede că acesta ar avea de gând să devină "vasalul Chinei". „Putin a dezvoltat un proiect anti-european prin conservatorismul său, dar nu văd cum, pe termen lung, proiectul său poate poate fi altceva decât unul de parteneriat cu Europa", spunea Macron.

Lui Macron se pare că nici nu-i pasă cât de mult au fost apreciate la Moscova remarcile lui despre NATO. Vorbe de aur, a exultat imediat pe Facebook purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe Maria Zaharova : «Vorbe de aur, sincere și care reflectă esențialul. O definiție precisă a stării actuale a NATO.»

Iar tot la Moscova, cotidianul Kremlinului, Rossiiskaia Gazeta, a pus titlul mare că “Macron spune: NATO a intrat în comă”.

Așa încât, după loviturile interne primite de la Trump și Erdogan, NATO trebuie acum să găsească un răspuns și pentru ego-ul în expansiune al lui Macron, păstrând însă un front unit atât în fața Rusiei lui Putin, cât și a dezinvolturii cu care Trump sau Erdogan tratează cea mai mare alianță militară din istorie... din care chiar ei fac parte.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG