Linkuri accesibilitate

Veniturile și achizițiile membrilor CSM în 2018 (portalul Anticorupție.md)


Invitata de astăzi este Mariana Colun.

„Accesând portalul Anticoruptie.md al Centrului de Investigații Jurnalistice, puteți citi despre veniturile și achizițiile membrilor CSM în 2018. Unii membri ai Consiliului Superior al Magistraturii au vândut pe parcursul anului 2018 apartamentele obținute de la stat prin judecată, pentru a-și cumpăra locuințe mai spațioase, iar alții și-au cumpărat motociclete și ș-au mărit spațiul de locuit din economiile pe care le aveau.

Anticorupție.md
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:01:31 0:00
Link direct


În același timp, jumătate din membrii CSM nu au achiziționat nimic în 2018. Reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice au analizat declarațiile de avere și de interese ale membrilor CSM, depuse pentru anul 2018, și au aflat ce câștiguri au obținut magistrații și cât au cheltuit pentru apartamente, garaje sau mijloace de transport. Membrul CSM, Anatolie Galben, a făcut pe parcursul anului trecut mai multe tranzacții de milioane cu proprietățile sale. Potrivit declarației de avere și interese personale, judecătorul a vândut, în august 2018, o casă de locuit de 119,4 metri pătrați împreună cu terenul aferent și acareturi, amplasate în Ialoveni. În urma tranzacției, magistratul s-a ales cu un milion de lei. Tot în 2018, Galben s-a despărțit și de apartamentul său de 64 de metri pătrați, obținut un an mai devreme prin decizia Primăriei Chișinău. În locul imobilelor vândute, în declarația de avere a judecătorului a apărut un apartament nou, cu suprafața de 103,7 metri pătrați, pe care Galben l-a cumpărat în 2018 cu aproape un milion de lei. Detalii, pe Anticoruptie.md.

Un alt articol îl are în vizor pe fostul judecător Mihail Ciugureanu. Dosarele penale intentate pe numele fostului magistrat de la Curtea de Apel Chișinău, Mihail Ciugureanu, și al fiului său, Alexandru, pentru implicare în scheme de acaparare a terenurilor publice, au ajuns pe masa judecătorilor. Cei doi învinuiți pledează nevinovați, iar Alexandru Ciugureanu susține că este de fapt victima unor abuzuri din partea procurorilor. Mihail Ciugureanu este învinuit de pronunțarea unor decizii contrar legii, iar Alexandru Ciugureanu – de escrocherie. Cauza penală împotriva judecătorului Ciugureanu a fost pornită la solicitarea Ministerului Agriculturii, care a denunțat că o suprafață de 780 de hectare din proprietatea statului, a fost transmisă Întreprinderii de Stat Stațiunea Tehnologico-Experimentală „Codrul”, aceasta fiind în proces de faliment. Pentru alte detalii, citiți articolul integral.

Tot pe portalul Anticoruptie.md puteți afla ce spune expertul Victor Parlicov despre lucrările la gazoductul Ungheni–Chișinău. Expertul în energetică, Victor Paralicov, consideră că gazoductul Ungheni–Chișinău nu va fi terminat până la sfârșitul anului curent – termen-limită anunțat de Ministerul Economiei și Infrastructurii. Acest fapt, în opinia expertului, va pune Republica Moldova în situația să accepte condițiile Gazprom la negocierea unui nou contract pentru furnizarea gazului. Contractul în forma veche impus de Gazprom, termenul căruia expiră la 31 decembrie curent, lasă loc pentru finanțarea regimului autoproclamat de la Tiraspol, a menționat expertul într-un comentariu pentru Centrul de Investigații Jurnalistice. Comentariul complet îl găsiți pe portalul nostru.

Vă amintim că, dacă ați fost martorul unor acte de corupție, abuzuri, încălcări ale drepturilor omului, le puteți sesiza pe Harta Corupției a portalului nostru. Cele mai relevante cazuri vor fi investigate de echipa Centrului de Investigații Jurnalistice.”

XS
SM
MD
LG