Linkuri accesibilitate

Vicepreședintele afgan le cere susținătorilor să protesteze împotriva realegerii președintelui Ashraf Ghani


Președintele afgan Ashraf Ghani

Vicepreședintele afgan Abdul Rashid Dostum i-a chemat pe susținătorii săi să iasă în stradă pentru a protesta împotriva realegerii președintelui Ashraf Ghani.

Ghani a fost declarat ieri câștigătorul alegerilor prezidențiale - la aproape cinci luni de la organizarea votului. Întârzierea îndelungată a fost cauzată de analiza îndelungată efectuată pe fondul acuzațiilor răspândite de fraudă electorală.

Rezultatele au fost imediat respinse de principalul rival al lui Ghani, liderul executiv al Afganistanului Abdullah Abdullah și de colegul său, vicepreședintele Dostum.

Abdullah a promis, pe 18 februarie, că va înființa un guvern separat - o mișcare care amintește de alegerile contestate din 2014, în care Ghani a fost, de asemenea, declarat câștigător.

Abdullah a trimis astăzi scrisori ambasadelor străine din Kabul, solicitându-le să nu recunoască ceea ce el a descris drept rezultatele alegerilor „ilegale”.

Dostum a declarat, pe 19 februarie, că numărul final al voturilor oficiale ale Comisiei Electorale Independente din Afganistan (IEC) ar fi de fapt o „lovitură de stat”.

"Eu, ca lider al vostru ... vă rog să îl susțineți pe dr. Abdullah cu toată viața și puterea voastră", le-a spus Dostum susținătorilor săi la adunare.

Dostum a fost partenerul de conducere al lui Ghani la alegerile prezidențiale din 2014 din Afganistan.

Dostum a fost vicepreședinte mai ales doar cu numele, petrecând o mare parte din ultimii patru ani în exil, după ce a fost acuzat de viol și răpire. Dostum i-a susținut pe sovietici in anii 70 și a luptat împotriva rezistenței afgane, iar apoi a luptat împotriva talibanilor, alături de fosta Alianță a Nordului.

XS
SM
MD
LG