Linkuri accesibilitate

Cristina Lesnic: „Prioritatea Chișinăului în raport cu Tiraspolul acum este depășirea epidemiei de coronavirus”


Cristina Lesnic
Cristina Lesnic

„În actualele condiții prioritatea pentru Chişinău în raport cu Tiraspolul este depășirea epidemiei de coronavirus și ne-am dori ca situația să nu fie politizată sau folosită în scopuri politice”, a declarat vicepremiera pentru reintegrare din Guvernul de la Chișinău, Cristina Lesnic, într-un interviu pentru Europa Liberă.

Cristina Lesnic a subliniat că în stânga Nistrului locuiesc 320 de mii de cetățeni ai Republicii Moldova și guvernul de la Chişinău creează condițiile necesare pentru ca toată lumea de acolo să aibă acces la alimente, medicamente și servicii medicale. „Avem nevoie de o comunicare eficientă cu Tiraspolul, avem convorbiri telefonice în fiecare zi. Iar în cazul în care apar blocaje mizăm pe susținerea partenerilor internaționali”, a spus Cristina Lesnic.

Cristina Lesnic a mai spus în interviu că situația tânărului Alexandr Rjavitin, fugit din armata transnistreană, iar apoi răpit de structurile de forță din stânga Nistrului și reînrolat la Tiraspol, este în vizorul atât a Biroului pentru reintegrare de la Chişinău, când și al organizațiilor internaționale. „Cazul lui Rjavitin apare inclusiv în raportul prezentat de Chișinău Comisarului pentru drepturile omului al Consiliului Europei, Dunja Mijatović, care a vizitat recent Republica Moldova. Chişinăul cere ca acest caz să fie tratat ca unul prioritar. Înrolarea ilegală în structurile paramilitare de la Tiraspol este un abuz”, a declarat Cristina Lesnic. Potrivit ei, există o listă mai lungă de persoane care trezesc îngrijorări din perspectiva respectării drepturilor omului în regiunea transnistreană, care este în atenția Chişinăului și a organizațiilor internaționale.

XS
SM
MD
LG