Linkuri accesibilitate

Victor Micușa (stilist): „Ne vedem după pandemie - pletoși, nebărbieriți, nevopsiți”


Venituri pe minus, viitor incert, în așteptarea timpurilor mai bune. COVID -19 a „tuns” scurt profiturile frizeriilor. Tot mai mulți oameni se îngrijesc acasă pentru că saloanele s-au închis. Cunoscutul stilist Victor Micușa, proprietarul unui salon de frumusețe din Chișinău spune că izolarea este foarte grea.

Victor Micușa (stilist):„Ne vedem după pandemie - pletoși, nebărbieriți, nevopsiți”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:35 0:00
Link direct



Victor Micușa: „Sigur că e trist, sigur că nu-i plăcut, noi suntem, mai ales eu, deprinși cu comunicarea, acum doar la telefon mai fac niște consultații, dar, din păcate, nu lucrăm. Când se vor termina banii, mi se pare că o să fie mai greu.”

Europa Liberă: Dar lumea are nevoie de frizură. Ce trebuie să facă în acest caz?

Victor Micușa in studioul Europei Libere, decembrie 2019
Victor Micușa in studioul Europei Libere, decembrie 2019

Victor Micușa: „Știți, dna Valentina, pot să vă zic că nu am sunete foarte multe în privința coafurii. Eu mă gândesc că oamenii s-au conformat cu situația și deja cred că nu este atât de important pentru ei ca să fie tunși la timp, vopsiți la timp, cei care vor să se vopsească apelează și noi le dăm vopseaua acasă gata, în proporțiile care le trebuie.”

Europa Liberă: Cei de la putere vor să vină totuși în sprijinul micilor întreprinzători și în cadrul unei ședințe de guvern s-a vorbit că veți fi scutiți de plata patentei toți titularii care și-au sistat activitatea din cauza acestei stări de urgență. Și chiar urmează să vi se restituie și contribuțiile sociale în sumă fixă.

Victor Micușa: „Eu nu sunt la patentă, la noi este SRL, de aceea chestiile acestea pe mine nu mă vor ajuta.”

Europa Liberă: Nu aveți nicio înlesnire?

Victor Micușa: „Înlesniri, din păcate, nu avem.”

Europa Liberă: Și cum o să vă descurcați?

Victor Micușa: „Mie deocamdată încă nu mi-e atât de greu, pentru că eu nu sunt în chirie. E mai greu pentru cei care au încăperi luate în chirie. La mine meșterii lucrau la procent, acum cred că e cazul să le dau indemnizații lunare, dar sper că nu pe mult timp. În caz contrar, o să fiu nevoit să eliberez lucrătorii sau să le dau concediu pe cont propriu, fiindcă situația nu-i atât de bună la firme. La noi nu era leafă stabilă, de aceea ei lucrau la procent.”

Europa Liberă: Și ați putea să-i trimiteți în șomaj? Câți angajați ați avut?

Victor Micușa: „Noi avem 7 angajați și ar putea să fie trimiși în șomaj tehnic.”

Europa Liberă: Cum vedeți Dvs. depășirea acestei situații de criză?

Victor Micușa: „În domeniul nostru-i cam dificil, din cauză că sunt foarte multe persoane și personalități iresponsabile. Dacă ar fi din partea mea, eu cred că s-ar putea ca să se deservească câte un client cu o pauză de o oră și jumătate, ca clienții între ei să nu se întâlnească, să nu fie în salon prea mulți clienți, să fie câte unul sau doi, să fie dezinfectat la fiecare ieșire și intrare a clientului mânerele la uși, locurile de muncă etc. Necesită o responsabilitate mai mare, dar eu cred că m-aș descurca. Din păcate, nu aș lua tineri, fiindcă tineretul știți că-i mai zbânțuit și nu prea am încredere în locurile în care ei se întâlnesc, dar aș alege clienții doar care sunt căsătoriți, care au copii, care sunt sigur că ei sunt persoane care se protejează.”

Europa Liberă: Unii s-ar supăra că-i discriminați și că nu sunt toți egali.

Victor Micușa: „Dar nu, nu discriminez. Chestia-i într-aceea că foarte multă lume totuși nu a înțeles că aceasta este o problemă gravă. Nu vreau să zic că discriminez tineretul, pur și simplu, cei care au familie și copii au și responsabilitate mai multă. Atât doar.”

Europa Liberă: Cât de mult vă preocupă totuși aspectul ce ține de vărsarea impozitelor în buzunarul statului, dacă ați întrerupt activitatea SRL-ului?

Victor Micușa: „Noi oricum am prezentat dările de seamă anuale, trimestriale și mi se pare că contabila deja a plătit și impozitul în avans, dar mai departe nu știu, mai departe cred că o să fie mai dificil. Dacă guvernul n-o să ia alte măsuri, n-o să ne scutească... impozitele ca impozitele, noi oricum taxele le plătim din încasări. Atunci când nu sunt încasări, nu sunt nici taxe. Noi nu avem ce plăti. Autorizațiile se plătesc la începutul anului, deci, practic, noi am plătit totul, numai că nu activăm.”

Europa Liberă: Credeți că ați putea să renunțați la activitatea pe care o desfășurați?

Victor Micușa: „Nu cred că pot să-mi schimb domeniul, serviciu la domiciliu nu aș vrea să fac, fiindcă iarăși riscul e mare, noi oricum suntem purtători și suntem în zona de risc mare, unde am putea să infectăm foarte multă lume, de aceea, cum se spune, paza bună trece primejdia rea.”

Europa Liberă: Dar în caz că o lună-două nu activați, vă afectează și bugetul familiei? Ce faceți, la ce renunțați?

l Victor MIcușa ăn studioul Eurpei Libere, 11 septembrie 2019
l Victor MIcușa ăn studioul Eurpei Libere, 11 septembrie 2019

Victor Micușa: „V-am spus că eu nu sunt în chirie, încăperea nu cere cheltuieli de la mine.”

Europa Liberă: Asta am înțeles, dar oricum nu aveți venituri?

Victor Micușa: „Nu am venituri, încerc să trăiesc pe banii care-i am acumulați...”

Europa Liberă: Pe economii.

Victor Micușa: „Pe economii, dar rezervele sunt destul de șubrede, subțiri. Adică, nu știu, nu m-am gândit. Sincer să vă spun, acum sunt la Ialoveni, am început să-mi fac o coștereață și vreau să cumpăr găini și în cazul cel mai rău o să am ouă acasă. Dar, Doamne ferește, cred că nu ajungem noi la chestia asta. Mă gândesc că totuși ar trebui să fie o scadență, o lume întreagă luptă, caută vaccinuri și sper că mai devreme sau mai târziu și cât mai repede se va găsi un remediu contra acestui virus.”

Europa Liberă: Pentru colegii Dvs., pentru cei care lucrează în baza patentei, ce sfaturi aveți?

Victor Micușa: „Răbdare. Deci, acum eu mă gândesc că toți au să înțeleagă că nu trebuie de trăit cu banii care-i câștigi zilnic, nu trebuie să-i cheltui, trebuie de făcut economii pentru așa situații, cum ne-am ciocnit acum cu aceste probleme. Dar ce pot să spun? Eu nu pot să-i îndemn ca ei să lucreze cu clienții, nu poți online să dai sfaturi, asta din contra ar fi nu contra plată, ci un ajutor prin care am putea să ne aducem și noi contribuția ca oamenii să poată să-și facă culoarea părului acasă, dar să se tundă sau să-și facă alte proceduri cred că nu este simplu.

Ne rugăm la bunul Dumnezeu ca în timpul cel mai scurt să putem intra în activitate, cu toate că la noi nu este riscul cel mai mare.

Am fost într-o zi la magazin, am văzut mai multă lume, deci dacă ar fi să se pună restricții să nu fie aglomerație mare, am putea să trăim. Un frizer niciodată n-a murit de foame, dar nici n-a fost vreodată bogat. Deci, succese, păziți-vă, sănătate și ne vedem după pandemie - pletoși, nebărbieriți, nevopsiți - și începem o viață nouă.”

XS
SM
MD
LG