Linkuri accesibilitate

Vladimir Plahotniuc și (ne)bănuitele sale identități


Vladimir Plahotniuc în iunie, 2019
Vladimir Plahotniuc în iunie, 2019

Președintele Igor Dodon a spus că dosarul noii identități a lui Vlad Plahotniuc va fi discutat la proxima şedinţă a Consiliului Suprem de Securitate.

Fostul lider al democraților Vladimir Plahotniuc figurează într-un nou dosar penal în Republica Moldova pentru că ar fi deţinut o a doua identitate cu nume şi data nașterii modificate. Surse avizate spun că mai există şi un al doilea fost demnitar din anturajul lui Plahotniuc cu identitate falsă, iar la mijloc ar fi un lanţ de încălcări comise de factori de decizie atunci când au eliberat noile acte. Ar fi o a treia identitate a lui Plahotniuc, după ce s-a descoperit că în România a avut un alt nume, şi anume Ulinici, la care ulterior politicianul a renunțat. La ce i-a trebuit noua identitate lui Plahotniuc şi cine îl mai caută pe oligarhul fugar dat în urmărire internațională de autoritățile moldovene pentru spălare de bani?

Vladimir Plahotniuc și (ne)bănuitele sale identități
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:56 0:00
Link direct


Despre faptul că Vladimir Plahotniuc are dubla identitate în Republica Moldova s-a aflat de la liderul partidului Platforma „Demnitate şi Adevăr”, Andrei Năstase, după ce acesta a pierdut portofoliul de la interne, iar Blocul ACUM a fost debarcat de la putere. Ulterior cu mai multe declarații în presă a apărut colegul lui de partid, Chiril Moţpan, președinte al comisiei parlamentare securitate, apărare şi ordine publică.

Cine a permis eliberarea noilor acte cu un alt nume pentru Plahotniuc şi cu ce scop s-a făcut...

Luni, 2 decembrie, președintele Igor Dodon a spus că dosarul noii identități a controversatului politician şi om de afaceri, intentat la sfârșitul lunii octombrie, va fi discutat la proxima şedinţă a Consiliului Suprem de Securitate. Instituțiile de drept urmează să ofere informații despre cine a permis eliberarea noilor acte cu un alt nume pentru Plahotniuc şi cu ce scop s-a făcut.

Chiril Moţpan a dat de înțeles că falsul în acte ar fi fost argumentat de faptul că politicianul fugar s-ar fi aflat în pericol. În cazul altor oameni din anturajul său nu au fost oferite detalii. S-a vehiculat că şi ex-vicepreşedintele PD Serghei Iaralov şi-ar fi luat o perioadă un alt nume, dar şi un al treilea apropiat al lui Plahotniuc, al cărui nume nu a fost menționat, ar avea identitate dublă. Oamenii legii oferă puţine detalii pe acest caz deoarece informațiile sunt clasificate.

Viorel Morari
Viorel Morari

Şeful Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari, a spus Europei Libere că dosarul a fost intentat în baza articolului din Codul Penal ce se referă la abuzul de serviciu săvârșit în interesul unui grup criminal organizat.

„Noi lucrăm. Sunt documente secrete, am făcut solicitări pentru autorizarea ridicării documentelor secrete, care este o procedură separată”.

Europa Liberă: Dar în cazul căutării lui internaționale ce măsuri aţi mai dispus în ultima vreme?

„Nu este în competența Procuraturii Anticorupţie. Ce a depins de Procuratura Anticorupţie - obţinerea mandatului, anunțarea în căutare – tot asta noi am făcut”.

Europa Liberă: Mai departe cine îl caută?

„Îl caută organul de poliție. S-au trimis către Interpol materiale. Eu cred că sunt suficiente probe ce demonstrează implicarea persoanei respective în fapta de spălare de bani”.

Plahotniuc s-ar afla în Statele Unite ale Americii, unde ar încerca să obţină azil politic...
Igor Dodon

Preşedintele Dodon a declarat luni, 2 decembrie, agenţiei TASS că Plahotniuc s-ar afla în Statele Unite ale Americii, unde ar încerca să obţină azil politic pentru a evita extrădarea în Moldova sau Rusia. Pe de altă parte, ambasadorul american la Chişinău, Dereck J. Hogan, a declarat într-o emisiune televizată că dacă şi se află în SUA, Plahotniuc nu se bucură de niciun fel de privilegiu. În acelaşi timp, a spus Hogan, autoritățile de la Chișinău nu au înaintat Statelor Unite vreun demers de extrădare.

În acest an şi Rusia a încercat să obţină urmărire internațională prin Interpol pe numele lui Plahotniuc, dar organizaţia internațională a respins demersul motivând că ar fi de natură politică, la mijloc fiind neînţelegerea dintre fostul lider al democraţilor şi Dodon.

Andrei Năstase
Andrei Năstase

Criticii guvernării Blocului ACUM reproşează ex-ministrului de interne Andrei Năstase că a început să vorbească despre acest caz abia după divorţul politic de socialişti. În replică, Năstase declară că a depus toate diligențele pentru a demara procedurile de căutare internaționale, acuzând un pact între preşedintele Dodon şi fostul lider democrat.

„Acum mingea, putem spune aşa, se află la instituțiile internaționale. Din păcate, din punctul meu de vedere, preluarea, printr-o lovitură de stat, a puterii în Republica Moldova de către Igor Dodon îl avantajează perfect pe numitul Plahotniuc. Sper însă că internaționale se vor dumeri, vor înțelege că Plahotniuc este un criminal care trebuie diferit justiției pentru toate crimele pe care le-a săvârșit”.


Dosarul identităților duble va fi încă un examen pentru preşedintele Igor Dodon şi noile conduceri ale instituțiilor de drept, spun unii observatori politici. În scurt timp se va vedea cine şi cum îl caută cu adevărat pe Vladimir Plahotniuc şi mai ales dacă acuzațiile ce i se aduc se vor transforma într-o cercetare autentică.

Previous Next

XS
SM
MD
LG