Linkuri accesibilitate

Vladimir Putin: Retragerea Americii din INF e „nesăbuită” și Rusia se va înarma (VIDEO)


Vladimir Putin, Moscova, 5 decembrie, 2018
Vladimir Putin, Moscova, 5 decembrie, 2018

Președintele rus Vladimir Putin a spus că intenția Statelor Unite de a se retrage din Tratatul de reducere a rachetelor cu rază medie de acțiune este nesăbuită, și că dacă Washingtonul se va retrage pînă la urmă din tratatul semnat în 1987, Moscova va face la fel.

Declarația liderului de la Kremlin a venit după ce Ministerul rus de Externe a anunțat că a primit notificarea că Statele Unite vor să se retragă din tratat, dacă Rusia nu remediază ceea ce Washingtonul a numit o încălcare a lui.

Putin susține că Statele Unite au încercat să folosească Rusia ca pe un țap ispășitor pentru distrugerea tratatului prin acuzația că Moscova l-a încălcat

Vladimir Putin: Rusia va reacționa dacă America se retrage din tratatul INF
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:48 0:00

„Au nevoie de cineva pe care să dea vina pentru acest pas nesăbuit”, le-a spus Putin jurnaliștilor la Moscova, adăugînd că „nu s-a pus la dispoziție nici o dovadă a încălcărilor din partea noastră”.

E cel mai simplu pentru Statele Unite să spună că „Rusia e de vină”, a adăugat Putin, precizînd: „asta nu e adevărat, noi sîntem împotriva distrugerii acestui tratat.”

„Care va fi răspunsul nostru? Foarte simplu: vom face la fel”, a afirmat liderul de la Kremlin, lăsînd să se înțeleagă că Rusia nu va ai respecta tratatul dacă Statele Unite se retrag.

Statele Unite spun că Rusia violează deja tratatul afirmînd că a dezvoltat, fabricat și desfășurat rachete care încalcă interzicerea rachetelor de croazieră și balistice cu raza de acțiune între 500 și 5.000 de kilomertri.

Într-o declarație comună din 4 decembrie, miniștrii de externe din țările NATO au afirmat că Rusia a „dezvoltat și desfășurat un sistem de rachete, 9M729, care încalcă tratatul INF și supune la riscuri semnificative securitatea euro-atlantică”.

Miniștrii NATO au cerut Rusiei să „revină urgent la o respectare deplină și verificabilă”, spunînd că acum „depinde de Rusia să păstreze Tratatul INF”.

Oficialitățile ruse au respins în mod repetat aceste apeluri, iar Putin nu a dat nici un semn că Rusia va abandona 9M729, despre care spune că nu încalcă INF.

Purtătoarea de cuvînt a diplomației ruse, Maria Zaharova, le-a spus reporterilor în 5 decembrie că nota oficială a Statelor Unite se referă la dovezi nespecificate ale prezumtivei nerespectări a tratatului de către Rusia, dar că Moscova a spus în mai multe rînduri că acuzația americanilor e o speculație.

În 5 decembrie, șeful de stat major al armatei ruse Valeri Gherasimov a afirmat la o întîlnire cu atașații militari de la Msocova că o retragere a americanilor din tratat ar fi un „pas periculos care ar ar putea afecta negativ nu numai securitatea europeană, dar și stabilitate strategică ca întreg.”

La reuniunea ministerială NATO din 4 decembrie, secretarul de stat american Mike Pompeo a anunțat că Statele Unite vor abandona INF, dacă Moscova nu demantelează în 60 de zile rachetele despre care el spune că sînt o încălcare materială a Tratatului.

Cu aceeași ocazie, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus că deși Moscova mai are o șansă să respecte INF, „trebuie să ne pregătim deja pentru o lume fără acest tratat.”

Când a anunțat intenția de retragere din Tratatul de reducere a rachetelor cu rază medie de acțiune, președintele american Donald Trump a motivat-o prin faptul că Rusia nu îl respectă, dar a vorbit și despre restricțiile la care este supus Washingtonul prin acest acord, în timp ce alte puteri nucleare, care nu l-au semnat, cum e de exemplu China, sînt libere să construiască și să desfășoare astfel de rachete.

Putin spune că înțelege acest al doilea argument: „multe alte țări - probabil mai mult de zece - produc astfel de arme, dar Rusia și Statele Unite și-au impus limite în mod bilateral”, afirmă liderul rus, adăugînd: „este evident că partenerii noștri americani cred că situația s-a schimbat atît de mult, încît și Statele Unite ar trebui să aibă aceste arme.”

Iar purtătorul de cuvînt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că ultimatumul american este o escaladare a situației.

Într-o postare pe Twitter în 3 decembrie, președintele Statelor Unite, Donald Trump, s-a declarat sigur că va veni o vreme când el, Vladimir Putin și președintele chinez Xi Jinping „vor începe să stea de vorbă despre o oprire cu sens a ceea ce a devenit o incontrolabilă și majoră Cursă a Înarmărilor. (LȘ)

XS
SM
MD
LG