Linkuri accesibilitate

Vladimir Socor: „Nu trebuie să ne dorim ca liderii statului, indiferent cine ar fi ei, să fie izolați pe plan extern”


 Vladimir Socor, analist la Jamestown Foundation, în studioul Europei Libere
Vladimir Socor, analist la Jamestown Foundation, în studioul Europei Libere

Experții acreditează ideea că, în ceea ce privește relațiile externe, Republica Moldova este izolată de partenerii săi.

Chișinăul ar fi pierdut din dinamica relațiilor cu UE pe care le-a avut în timpul Guvernului Sandu. În prezent, relațiile cu Bruxelles-ul sunt reci, iar cele cu statele vecine – România și Ucraina – practic, ar fi înghețate. Aceștia mai sugerează că așa numita politică echilibrată a șefului statului nu înseamnă altceva decât reorientarea vectorului extern al Republicii Moldova dinspre Occident spre Răsărit. Vladimir Socor, analist la Jamestown Foundation din Statele Unite explică ce presupune izolare unui stat pe plan extern.

Vladimir Socor: „Nu trebuie să ne dorim ca liderii statului, indiferent cine ar fi ei, să fie izolați pe plan extern”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:14 0:00
Link direct

Europa Liberă: Pentru că se insistă pe ideea că Republica Moldova s-ar fi autoizolat de partenerii externi, cum vi se par aceste constatări? Este sau nu izolată Republica Moldova pe plan extern?

Vladimir Socor: „Am două obiecțiuni la ideea că Republica Moldova ar fi izolată pe plan extern. Republica Moldova nu este izolată pe plan extern. Altceva este că atât Washingtonul, cât și Berlinul, Bruxelles-ul și Moscova sunt fiecare în parte preocupați de politica internă, de crizele și problemele interne în asemenea măsură, încât ajung să neglijeze aspectele de importanță secundară ale politicii externe. Moldova n-a fost niciodată o prioritate pe lista priorităților niciunei mari capitale, acum este cu atât mai puțin o prioritate.

De aceea e incorect să vorbiți despre o izolare, e mai degrabă corect să vorbiți despre scăderea și mai mare decât era cazul până acum a locului Republicii Moldova în ierarhia priorităților. A doua obiecțiune pe care o am este următoarea: cei care vorbesc despre izolarea externă a Republicii Moldova pe plan extern, o fac cu bucurie, cu satisfacție politică, considerând că președinția sau guvernul sunt izolate pe plan extern. E o atitudine greșită. Indiferent ce credem despre președinție sau despre guvern, nu trebuie în niciun caz să ne dea satisfacție ideea izolării internaționale a Republicii Moldova. Statul este stat! Indiferent cine este la putere, statul este stat, interesele statului rămân, ele sunt permanente și noi nu trebuie să ne dorim ca liderii statului, indiferent cine ar fi ei, să fie izolați pe plan extern.”

Europa Liberă: Știți care e reacția celor care vorbesc despre faptul că Republica Moldova este izolată? Ei aduc exemplul că Igor Dodon, în calitate de șef de stat, nu a avut dialog la nivel înalt cu omologii săi de la București și Kiev.

Relațiile statului se desfășoară la multe niveluri

Vladimir Socor: „Da, observația aceasta este corectă faptic, dar vizitele sau lipsa vizitelor oficiale ale unei persoane conducătoare de stat nu sunt sigurul indicator al izolării sau neizolării unui stat. Indicatorii sunt multipli, nu numai vizitele personale. Și președinția dlui Dodon face această eroare considerând că vizitele sau lipsa vizitelor dlui Dodon ar indica gradul de izolare al Republicii Moldova și dacă ar avea loc mai multe vizite, atunci s-ar ieși din izolare. E incorect! Relațiile statului se desfășoară la multe niveluri, nu numai la nivelul persoanei conducătorului statului sau al prim-ministrului.”

Europa Liberă: Pe dimensiunea executivă, premierul Ion Chicu a făcut de mai multe ori declarații critice la adresa Uniunii Europene.

Vladimir Socor: „Da.”

Europa Liberă: Și se pare că Bruxelles-ul a fost un pic supărat, pentru că a așteptat de la Republica Moldova să-și facă lecția pentru acasă, să poată accesa a doua tranșă din asistența financiară. Iată, recent a avut loc și un summit online al premierilor din Parteneriatul Estic și acolo dl Chicu a făcut o declarație, spunând că acest Parteneriat Estic fie se reinventează și obține un suflu nou, fie încet, dar sigur își pierde relevanța politică. Este o avertizare făcută la acea videoconferință?

Vladimir Socor: „Dna Valentina, întrebarea Dvs. e multiplă. Întâi, criticile anterioare ale dlui Chicu la adresa Uniunii Europene. Mare greșeală diplomatică, mai ales atunci când Republica Moldova este beneficiara unor împrumuturi în condiții atât de favorabile din partea Uniunii Europene. Indiferent ce credem la nivel politic despre Uniunea Europeană, simplul fapt al împrumuturilor în condiții favorabile ar trebui să interzică asemenea gafe diplomatice de a-i critica pe acei care ne aduc beneficii. Deci, aceasta e la nivel tehnic, ca să spunem așa, la nivel politic, avertizarea dlui Chicu este una împărtășită de mulți experți. Eu urmăresc, bineînțeles, foarte activ dezbaterile în privința viitorului Parteneriat Estic.

Programul Parteneriatului Estic nu este considerat ca fiind un succes general al Uniunii Europene, mulți experți cu convingeri cât se poate de pro-europene avertizează Uniunea Europeană că Parteneriatul Estic trebuie restructurat în mod fundamental, dacă dorim să aibă succes. Există numeroase propuneri pentru îmbunătățirea Parteneriatului Estic, aceste propuneri trebuie oferite Uniunii Europene în mod profesionist, fără atacuri polemice. De la Uniunea Europeană așteptăm îmbunătățiri, nu este necesar să intrăm în polemici cu Uniunea Europeană. Problemele din cadrul Parteneriatului Estic sunt cât se poate de reale, ele trebuie corectate și sfaturi în acest sens sunt oferite, ele sunt pe masa discuțiilor și sunt dezbătute în mod profesionist.”

XS
SM
MD
LG