Linkuri accesibilitate

Votul din străinătate: între pandemie și speranță


Votul moldovenilor din diaspora s-a confruntat nu doar cu lipsa de voință politică a aleșilor de acasă, care ar fi trebuit să adopte votul online sau prin corespondență, ci și cu restricțiile impuse de pandemie în țările-gazdă.

Viorica Țîmbalari este stabilită în Franța de aproape 12 ani. Spune că, la fel ca și în anii trecuți, cetățenii moldoveni au fost activi și că au mers la vot, deși Franța este de vineri, în carantină națională, în tentativa de limita răspândirea pandemiei de coronavirus.

Moldovenii din străinătate votează cu speranța în mai bine
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:13 0:00
Link direct

Viorica Țîmbalari: „Când am ajuns la secția de votare din Paris, la ambasadă, am fost foarte emoționată când am văzut cât de mare este rândul – foarte multă lume. Aproximativ, să zic, peste 200 de oameni stăteau în coadă și cu grijă așteptau să le vină rândul să voteze și ei.”

Europa Liberă: Au fost condiții speciale, ținând totuși cont de faptul că acest scrutin are loc în condiții de pandemie?

Viorica Țîmbalari: „Într-adevăr, am fost anunțați de joi, de când Franța a anunțat încă o perioadă de autoizolare la domiciliu că, dacă vrem să ne deplasăm spre secțiile de votare, suntem obligați să avem două cereri sau două documente care confirmă că mergem anume pentru a vota și pentru a le demonstra polițiștilor care anume este scopul deplasării noastre.”

Europa Liberă: Spre deosebire de scrutinele precedente, au lipsit concurenții care să vină în teritoriu? De obicei, sau ei, sau reprezentanții lor mergeau în afara țării, discutau cu diaspora. Acum, din cauza pandemiei, nu s-a întâmplat acest lucru. Cum s-a văzut această campanie din Franța și dacă v-a lipsit această comunicare directă cu reprezentanții candidaților înscriși în cursa electorală?

Viorica Țîmbalari: „Da, într-adevăr, la scrutinele trecute, candidații veneau în diasporă, comunicau direct cu oamenii, făceau întâlniri. Anul acesta nu s-au făcut, dar, oricum, specificul diasporei este că noi ne informăm foarte mult din surse credibile și cunoaștem situația. Adică, nu este neapărat sau nu s-a simțit așa o lipsă enormă din partea acestui factor – că nu au venit candidații direct la noi.”

Europa Liberă: Dumneavoastră ce așteptări vă puneți în viitorul președinte al R. Moldova?

Viorica Țîmbalari: „R. Moldova suntem, în general, noi toți, că dacă nu am fi noi, populația, nu ar fi nici țara. De aceea viitorul Moldovei este și viitorul nostru și am toată speranța ca, odată și odată, să avem și noi o țară democratică, unde legea stă în capul mesei și unde structurile de stat lucrează în interesul cetățeanului. Și sper că, așa cum suntem o țară parlamentară, nu știu dacă lucrurile se vor schimba radical acuma, dar este un pas important pentru a duce țara la o situație mai bună decât în anii precedenți.”

Și în România, alegătorii sunt activi până la această oferă, constată jurnalista Tatiana Pașcovschi-Cristal, de la Aleph News.

Tatiana Pașcovschi-Cristal: „În România sunt deschise 13 secții de votare, două dintre ele în București, două dintre cele mai importante, aș spune eu, pentru că, de exemplu, deja la secția de votare de la Ambasada R. Moldova în București, erau formate cozi chiar de la orele nouă, în așteptare erau 20-30 de persoane. Acum coada a crescut exponențial. Timpul de așteptare este de mai bine de o oră, pentru a vota. Am să mai adaug despre faptul că sunt pregătiți pentru a face față situaței, au atât dezinfectant, distanțarea între cei care vin la vot, s-a făcut circuit separat pentru alegătorii care intră pentru cei care intră la Ambasada R.Moldova. Oamenii votează și încearcă ca procesul să decurgă cât mai repede posibil.”

Europa Liberă: Cu siguranță, ați stat de vorbă cu alegătorii care până la această oră au votat – ce așteptări au ei de la viitorul președinte al R. Moldova?

Președintele R.Moldova trebuie să fie într-o relație foarte bună cu cetățenii de aici, din România

Tatiana Pașcovschi-Cristal: „Studenții spun că își doresc totuși o schimbare, ca vectorul să fie schimbat, își doresc un președinte care să-i reprezinte. Și desigur că mi-au vorbit, inclusiv oamenii de aici, despre faptul că își doresc ca viitorul președinte să aibă relații mai bune cu România, pentru că simt atașamentul față de România și cred că președintele R.Moldova trebuie să fie într-o relație foarte bună cu cetățenii de aici, din România.”

Spre deosebire de diaspora din Vest, în Federația Rusă nu se observă cozi la secțiile de votare, cel puțin în Moscova, ne-a spus Svetlana Rusu, care și-a exercitat dreptul la vot la prima oră a zilei:

Svetlana Rusu: „La ora 10, votarea merge conform regulamentului. Avem 17 secții de otare deschise în Federația Rusă, nu avem cozi, deci, totul trece bine, până când. Să vedem ce se întâmplă până seara?”

Europa Liberă: Dar cum s-au informat alegătorii despre campania electorală din acest an?

Svetlana Rusu: „Mai greu, sigur că mai greu decât în anii precedenți, nu am avut posibilitate să discutăm nici cu un candidat. Sursele de informare au fost internetul, televiziunea. N-am mai avut, din păcate, nimic altceva.”

Europa Liberă: Svetlana, Dvs. ce așteptări aveți de la viitorul președinte al R. Moldova?

Svetlana Rusu: „Îmbunătățiri să avem, ca țara noastră să aibă un viitor prosper, unde tinerii se vor putea întoarce și trăi o viață mai bună. Mai bună decât a fost.”

În total, pentru alegerile prezidențiale de duminică, 1 noiembrie, R.Moldova are deschise 139 de secții de votare peste hotare, dar - pe fundalul epidemiei de coronavirus - funcționarea este reglementată de măsurile sanitare luate de fiecare țară gazdă în parte.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG