Linkuri accesibilitate

Președintele Trump a cerut retragerea a mii de militari din Germania


Soldați americani la manevre militare în Hohenfels, Germania. 26 august 2015
Soldați americani la manevre militare în Hohenfels, Germania. 26 august 2015

John Ullyot, un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională al Casei Albe, a spus că Trump reevaluează în permanență prezența forțelor americane din străinătate.

Presa americană relatează că președintele Donald Trump a cerut Pentagonului să retragă mii de militari din Germania.

Wall Street Journal a scris, pe 5 iunie, că prezența militară americană permanentă în Germania urmează a fi redusă de la 34 500 de militari la doar 9 500. De asemenea, numărul total de militari americani care se pot afla în țara aliată din NATO, pe bază permanentă sau temporară, nu va putea depăși 25 de mii, mai relatează sursa citată.

Ziarul german Der Spiegel Online a relatat că retragerea va fi realizată până în toamna lui 2020, iar reducerea va fi de la cinci mii până la 15 mii de militari.

Președintele Trump se plânge de mult timp că Germania nu-și îndeplinește obligația de a cheltui pentru apărare cel puțin 2% din Produsul său Intern Brut.

Reuters citează un oficial american de rang înalt, spunând, în condiții de anonmitate, că o parte a militarilor americani retrași din Germania vor fi redislocați în Polonia și alte țări aliate, iar unii vor reveni acasă. Oficialul a mai spus că o prezență americană masivă nu mai este necesară în Germania, iar țările din NATO și-au mărit deja per total cheltuielile pentru armată.

Un alt oficial american a spus, tot în condiții de anonimitate, că generalul Mark Milley, șeful Statului Major al forțelor americane, lucrează de mai multe luni la aceste schimbări și că ele nu au legătură cu tensiunile dintre Trump și cancelara germană Angela Merkel.

În septembrie 2019, Trump a spus că Polonia va primi militari americani din alte țări europene. Un acord de cooperare în domeniul apărării semnat atunci, prevede că Statele Unite vor avea în Polonia o mie de militari. Actualmente, în Polonia se află aproximativ 4 500 de militari americani pe bază de rotație.

Oficiali de la Casa Albă și Pentagon au refuzat să confirme sau să infirme relatarea Wall Street Journal.

John Ullyot, un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională al Casei Albe, a spus că Trump reevaluează în permanență prezența forțelor americane din străinătate. „Statele Unite își mențin angajamentul de a colabora cu aliata noastră fermă, Germania, pentru a ne asigura apărarea reciprocă, precum și în multe alte chestiuni importante”, a spus Ullyot.

Ministerele apărării și de externe ale Germaniei nu au comentat deocamdată relatările despre reducerea forțelor americane.

Polonia și-a exprimat speranța că o parte a militarilor americani din Germania vor putea fi redislocați pe teritoriul său. „Sper foarte mult că, în rezultatul multor convorbiri pe care le-am avut, o parte a trupelor care sunt bazate actualmente în Germania și pe care Statele Unite le mută vor veni, într-adevăr, în Polonia”, a declarat ministrul polonez al apărării, Mateusz Morawiecki, postului de radio privat RMF24. „Decizia este acum de partea Statelor Unite”, a mai spus Morawiecki.

XS
SM
MD
LG