Linkuri accesibilitate

Zeci de răniți după o puternică explozie într-o fabrică optică din afara Moscovei


Procuratura din regiunea Moscova spune că explozia a avut loc într-un depozit de materiale pirotehnice.

Oficialii locali din Rusia spun că o explozie la o fabrică optică din orașul Serghiev Posad, la aproximativ 70 de kilometri în afara Moscovei, a rănit cel puțin 43 de persoane pe 9 august.

Șase dintre răniți sunt la terapie intensivă cu arsuri grave sau răni la cap, potrivit contului Telegram al administrației orașului. Parte din persoanele internate la spitalul regional au fost rănite de schije, se arată în comunicat.

Canalul independent Telegram Baza a publicat imagini cu un nor înalt de fum și a identificat site-ul drept Uzina optică și mecanică Zagorsk, care produce dispozitive de vedere pe timp de noapte și alte dispozitive optice pentru armată. Oficialii ruși au confirmat ulterior locul exploziei.

Agenția de presă rusă TASS a citat serviciile de urgență care resping afirmațiile de pe rețelele de socializare că explozia ar fi fost cauzată de un atac cu dronă. Aceste speculații au fost alimentate de luni de atacuri de la distanță în Rusia atribuite de Moscova Ucrainei, împreună cu rapoartele ruse că au „dejucat” două noi atacuri cu drone în apropierea Moscovei peste noapte.

RIA Novosti scrie că explozia s-a produs „din cauza unei încălcări a procesului tehnologic”. Procuratura din regiunea Moscova a confirmat, de asemenea, că explozia a avut loc într-un depozit de materiale pirotehnice.

Pe teritoriul uzinei se află un depozit al companiei Piro-Ross, care, printre altele, produce material pirotehnic. Potrivit paginii de internet a companiei, ea „a fost fondată în 1994 de patru companii de apărare”. „Pe parcursul dezvoltării, compania s-a transformat treptat dintr-un mic birou de proiectare pirotehnică într-o mare întreprindere pentru dezvoltarea și producerea de echipamente electromecanice, de pirotehnică, precum și pentru jocuri de artificii și transportul de mărfuri periculoase”, se mai spune pe pagina de web.

Uzina optică și mecanică din Zagorsk produce, printre altele, tehnică militară, în special vizoare de noapte pentru tancuri. În iunie anul trecut, uzina a fost mistuită de un incendiu de proporții.

XS
SM
MD
LG