Linkuri accesibilitate

Volodimir Zelenski: Decizia CE de a susține candidatura de aderare a Ucrainei este „istorică”


Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat printr-o intervenție video sprijinul Bruxelles-ului pentru candidatura țării sale la Uniunea Europeană, aflată în conflict, ca pe o realizare „istorică”.

Comisia Europeană a recomandat Ucrainei și Republicii Moldova să primească statutul de țară candidată la Uniunea Europeană, o decizie care marchează începutul unei călătorii care va fi probabil lungă spre integrarea deplină în UE. Recomandarea, anunțată de președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, la 17 iunie, va fi discutată de liderii celor 27 de state membre în cadrul unui summit care va avea loc săptămâna viitoare la Bruxelles.

Lansarea negocierilor de aderare necesită aprobarea unanimă a tuturor țărilor membre. Măsura fără precedent a organismului european vine în contextul în care Kievul susține un război devastator cu Rusia, care a lansat la 24 februarie o invazie neprovocată a vecinului său, ucigând zeci de mii de oameni și provocând distrugeri materiale uriașe.

Chiar dacă aderarea la UE ar putea fi la câțiva ani distanță, Zelenski a numit decizia o „realizare istorică” și a spus că aceasta va aduce „cu siguranță victoria noastră mai aproape” împotriva Rusiei. „Instituțiile ucrainene își mențin rezistența chiar și în condiții de război. Instinctele democratice ucrainene nu și-au pierdut puterea nici măcar acum”, a declarat Zelenski.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG